Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τελευταία ημέρα δημοσίευσης δημοσκοπήσεων: Κούρσα για... δυόμισι η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα

Σήμερα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, είναι σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ η τελευταία ημέρα που μπορούμε να δημοσιοποιούμε δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Εμείς βέβαια δεν προλάβαμε να παραγγείλουμε δική μας δημοσκόπηση, αλλά συνέβη να δούμε και να μελετήσουμε ένα γκάλοπ μεγάλης και πολύ γνωστής εταιρίας που "μετράει" και την περιοχή μας. Θα σας δώσουμε, λοιπόν, το "άρωμα" της δημοσκόπησης, χωρίς να πούμε ούτε ποσοστά (εκτός από τους αναποφάσιστους, που θα αποκαλύψουμε πόσοι είναι), ούτε ονόματα. Όποιος, όμως, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην πόλη μας, θα καταλάβει πολλά από όσα θα αποκαλύψουμε.

Δεδομένο πρώτο: Ισοπαλία

Λοιπόν: Ντέρμπι για γερά νεύρα δείχνει το γκάλοπ που διενεργήθηκε την εβδομάδα από 12-19 Οκτωβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια- Νέα Χαλκηδόνα. Δυο υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά στις προτιμήσεις των εκλογέων, με διαφορά που βρίσκεται εντός του στατιστικού λάθους. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια: Ισοπαλία. Οι δυο συνδυασμοί πιστεύουν (ο καθένας για λογαριασμό του) ότι θα κόψουν πρώτοι το νήμα στην πρώτη Κυριακή, ώστε να μπουν με διαφορετική ψυχολογία στη μάχη των επαναληπτικών εκλογών στις 14ης Νοεμβρίου. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δικαιολογούν αυτή την αισιοδοξία, καθώς η απόσταση μεταξύ των δυο συνδυασμών δεν ανιχνεύεται ούτε στη δημοσκόπηση. Συμπέρασμα: όποιος από τους δυο κάνει τα λιγότερα λάθη, ή εκμεταλλευτεί καλύτερα τις καταστάσεις, θα πάρει κεφάλι την πρώτη Κυριακή.


Δεδομένο δεύτερο: Αποσυσπείρωση

Το γκάλοπ της πολύ γνωστής και μεγάλης εταιρίας για την περιοχή μας δείχνει ότι ο τρίτος συνδυασμός υπολείπεται περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες των άλλων δυο. Γι αυτό λέμε στον τίτλο μας ότι πρόκειται για κούρσα για... δυόμισι υποψηφίους. Ο τρίτος μόνο με υπερπροσπάθεια δική του και αποδοχή από το εκλογικό σώμα των προσπαθειών, των προτάσεων και της προσωπικότητάς του μπορεί να κάνει την έκπληξη και να μπει στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας εκτός έναν από τους σημερινούς... ισόπαλους. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο υποψήφιος έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ δυνατό εκλογικό αγώνα, έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα κι έχει παρουσιάσει ένα ψηφοδέλτιο σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται, συσπειρώνεται ως τώρα σε απογοητευτικά ποσοστά (κάτω του 50%) γύρω από το πρόσωπό του και τον συνδυασμό του. Κι αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, αλλά και την αιτία που υστερεί ως τώρα έναντι των βασικών του αντιπάλων.

Δεδομένο τρίτο: Οι αναποφάσιστοι

Το παιχνίδι στην περιοχή μας, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι θα το κρίνουν όσοι στη δημοσκόπηση δηλώνουν αναποφάσιστοι. Αυτοί αγγίζουν το 30%, δηλαδή ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες απαντά ότι ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ. Πρόκειται για το νούμερο- κλειδί στη δημοσκόπηση, καθώς αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τους τρεις διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, δηλαδή τους κ.κ. Κόντο, Αποστολάκη και Τομπούλογλου. Με δεδομένο ότι κανείς στο γκάλοπ αυτό δεν ξεεπρνά το 23%, είναι απολύτως σαφές ότι την τελική εικόνα θα την δώσουν οι αναποφάσιστοι που με το 30% θα γείρουν την πλάστιγγα.

Προσοχή

Το 30% των αναποφάσιστων δεν είναι μια άβουλη μάζα που στέκεται ουδέτερη. Έχει απόψεις, πολιτικές κατευθύνσεις, προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες σε υποψηφίους Δημάρχους κλπ. Μπορεί ένα μέρος της να έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, αλλά να μην το λέει στις ερωτήσεις του δημοσκόπου.

Η εμπειρία από τη μελέτη τέτοιων δημοσκοπήσεων λέει ότι συνήθως, αν δεν συμβούν κοσμοϊστορικές εξελίξεις, οι αναποφάσιστοι κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς. Αν, για παράδειγμα, ένας συνδυασμός έχει ένα 25% (δηλ. το ένα τέταρτο όσων έχουν αποφασίσει), αναμένουμε φυσιολογικά να πάρει στην κάλπη και (περίπου) το ένα τέταρτο των αναποφάσιστων, δηλαδή περίπου 7% και να βγάλει από την κάλπη ένα 32-34%. Αντίστοιχα, ένας που έχει σήμερα ένα 15% των αποφασισμένων, αναμένουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες να πάρει ένα ακόμα 15 αναποφάσιστων (δηλαδή στην περίπτωσή μας περίπου 5% του εκλογικού σώματος) και να φτάσει στο 20- 22% το βράδι των εκλογών.  Εκτός, όπως είπαμε, αν συμβούν ανατροπές, με πρωτοβουλία του συνδυασμού που υπολείπεται στα γκάλοπ, γιατί αυτός είναι που "κυνηγά" τους προπορευόμενους.

Κρατήστε αυτά τα νούμερα που σας δίνουμε στα παραδείγματά μας και ρίξτε τους μια ματιά το βράδι των εκλογών. Θα καταλάβετε πολλά για τη συμπεριφορά των εκλογέων σε Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα.

Το ιστολόγιο dimarxe.gr για την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα σε Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «μάχες» για τους «καλλικρατικούς» Δήμους ανά την ελληνική επικράτεια. Προσωπικότητες από διαφορετικές αλλά γειτονικές περιοχές διασταυρώνουν  τα ξίφη τους, μετρούν τις δυνάμεις και τους αντιπάλους τους με σκοπό να τεθούν επικεφαλής των νέων σχημάτων. Δημοσκοπήσεις επί… δημοσκοπήσεων, ψίθυροι επί ψιθύρων και οι υποψήφιοι στην… πρίζα έως ότου σφραγιστούν οι κάλπες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο νέος Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο, εν συγκρίσει με άλλες περιπτώσεις, το εν λόγω σχήμα λογίζεται ως ιδιάζουσα περίπτωση καθόσον λάμπει δια της απουσίας του το «γαλάζιο» χρίσμα. Η Ρηγίλλης αποφάσισε να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Οι κύριοι «μονομάχοι» στο Δήμο Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος είναι τρεις: Οι νυν Δήμαρχοι των καταργούμενων Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας κ.κ. Σταύρος Κόντος και Γιώργος Αποστολάκης αντιστοίχως, όπως επίσης και ο πολιτευτής και επί τρεις τετραετίες δημοτικός σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας, Χάρης Τομπούλογλου.
Μεταξύ των δύο νυν Δημάρχων, ο Σταύρος Κόντος (Νέα Φιλαδέλφεια) έχει -θεωρητικά- το πάνω χέρι. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως η Νέα Φιλαδέλφεια αριθμεί τους διπλάσιους και πλέον εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με στοιχεία από το ypes.gr, το Εκλογικό Σώμα του νέου Δήμου ανέρχεται σε περίπου 30.000. Οι πολίτες της Νέας Χαλκηδόνας αποτελούν σχεδόν το 1/3 του Σώματος.
Συνεπώς, όσο ικανός και αν έχει αποδειχτεί (;) ο Δήμαρχος, Γιώργος Αποστολάκης, παραμένει μέγα ερωτηματικό το κατά πόσο έχει πείσει τους συμπολίτες του -πλέον- στον όμορο Δήμο. Την ίδια ώρα, στο ψηφοδέλτιο του κ. Αποστολάκη μετέχει ο πρώην Δήμαρχος Φιλαδέλφειας κ. Γρετζελιάς τον οποίο υπενθυμίζεται πως είχαν «μαυρίσει» εμφατικά οι δημότες το 2006 (19% διαφορά στο β’ γύρο…). Τότε, ο κ. Γρετζελιάς είχε κατέβει με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, η οποία τώρα έχει περάσει στο «δήμιό» του, Σταύρο Κόντο (ανεξάρτητος το 2006).
Επίσης, το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ είναι δίκοπο μαχαίρι δεδομένης της γενικευμένης δυσαρέσκειας προς την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος (βλ. το ντεμαράζ του Δημαρά έναντι του Σγουρού…). Την ίδια ώρα, η παράταξη Αποστολάκη αναμένεται να «κλέψει» πολλούς «πράσινους» ψήφους από τον κ. Κόντο καθότι περίμενε εναγωνίως -και- αυτός το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, «σφήνα» στις δύο παραπάνω υποψηφιότητες μπαίνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Χάρης Τομπούλογλου ο οποίος έχει εκλεγεί τρεις φορές πρώτος από όλες τις παρατάξεις, σε «σταυρούς», δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Νέας Χαλκηδόνας. Ωστόσο, τα ερείσματα που διατηρεί στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας είναι κάτι περισσότερο από αξιοσημείωτα μιας και είναι η γενέτειρά του και ο τόπος κατοικίας του. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η εκλογή του αδερφού του στο Δ.Σ. του Δήμου Φιλαδέλφειας. Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει στο πρόσωπό του την ελπίδα για το νέο "καλλικρατικό" Δήμο μακριά από κόμματα και εξαρτήσεις μιας και ο Χάρης Τομπούλογλου αποτελεί αναγνωρίσιμη αλλά πρωτίστως αγαπητή φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας.
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις υπαγορεύουν πως ο κ. Τομπούλογλου βρίσκεται και με τα δύο πόδια στο δεύτερο γύρο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος εκ των δύο νυν Δημάρχων θα τον συνοδεύσει. Οι πληροφορίες του dimarxe.gr επιβεβαιώνουν εν μέρει τις παραπάνω εκτιμήσεις, μιας και δημοσκοπικά, το τελευταίο διάστημα, οι παραπάνω εκλεγμένοι αιρετοί, βλέπουν τα ποσοστά τους να ακολουθούν καθοδική πορεία εν αντιθέσει με τη δυναμική της παρατάξεως "Καλημέρα, Όμορφη Πόλη" του ανεξάρτητου υποψηφίου.
Ο Χάρης Τομπούλογλου κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τον πρώτο λόγο και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο με όποιον εκ των δύο εν ενεργεία Δημάρχων βρεθεί αντιμέτωπος. Ο κύριος λόγος έγκειται στην υψηλή δημοτικότητα του κυρίου Τομπούλογλου εξίσου και στις δύο πόλεις (Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα), κάτι που δε συμβαίνει ούτε με το Σταύρο Κόντο (αδύναμος στη Νέα Χαλκηδόνα) ούτε με το Γιώργο Αποστολάκη ("κόκκινο" πανί ελέω Γρετζελιά)...