Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Όλοι κλαίνε....

Αυτό που συμβαίνει στο εκλογικό κέντρο του Γιώργου Αποστολάκη δεν περιγράφεται...

Αχ, ρε Γιώργο...

Χθες το βράδι, κατά τις 3.30 στην ταβέρνα του Κώστα Βόκολου, πάνω στην πλατεία Πατριάρχου ήταν η τελευταία φορά που είδα το Γιώργο Αποστολάκη. Χαμογελαστός, ευδιάθετος, απολάμβανε μαζί με λίγους φίλους του το μεζέ και το κρασί του θριάμβου του. Ανταλλάξαμε δυο λέξεις -πιο πολύ σαν παλιοί συμμαθητές-, κι εγώ του είπα. "Πέσε για ύπνο και τα λέμε αύριο το βραδάκι..."

Αχ ρε Γιώργο...

Τελικά δεν έγιναν ζημιές στο περίπτερο του Τομπούλογλου

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά οι βάνδαλοι (που μάλλον ήταν οπαδοί του ΠΑΟ) δεν κατέστρεψαν κάτι στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Τομπούλογλου. Ωστόσο, όσοι βρίσκονταν εκεί αποχώρησαν για κάθε ενδεχόμενο.

Χθες πανηγύριζαν αγκαλιά μαζί του, σήμερα τον κλαίνε!

Είναι ΤΡΑΓΙΚΗ η κατάσταση των άμεσων συνεργατών του Γιώργου Αποστολάκη. Αδυνατεί κανείς να τους πάρει ακόμα και μια λέξη. Χθες το βράδι πανηγύριζαν μαζί του ως τις 4 το πρωί. Σήμερα, αδυνατούν -και μαζί τους αδυνατούμε κι εμείς- να πιστέψουν την τραγική είδηση.

Η καρδιά πρόδωσε το Γιώργο Αποστολάκη

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, από ανθρώπους συγκλονισμένους, γι αυτό αναπαράγουμε ΜΟΝΟ ό,τι έχουμε διασταυρώσει, έστω και με δυσκολία. Πληροφορίες που με δυσκολία προσπαθούμε να διασταυρώσουμε λένε ότι ο Γιώργος Αποστολάκης "προδόθηκε" από την καρδιά του την ώρα που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο "Αγία Όλγα", αλλά ήταν πολύ αργά...

Άγνωστοι έσπασαν το εκλογικό κέντρο του Τομπούλογλου

Εικόνα χάους αυτή την ώρα στη Δεκελείας, καθώς άγνωστοι κατέφτασαν με μηχανάκια έξω από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Τομπούλογλου, όπου προέβησαν σε βανδαλισμούς. Στη συνέχεια κατέστρεψαν γειτονικά καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία Πατριάρχου, εκατοντάδες πολιτών έχουν προσέλθει στο εκλογικό κέντρο της ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, συγκλονισμένοι από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Γιώργου Αποστολάκη. Αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή για να αποφευχθεί επέκταση των συμπλοκών.

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία από το χαμό του Γιώργου Αποστολάκη

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας από τον απροσδόκητο χαμό του Δημάρχου Χαλκηδόνας και υποψηφίου Δημάρχου του διευρυμένου μας Δήμου, του Γιώργου Αποστολάκη. Αυτή την ώρα μαζεύεται πλήθος κόσμου στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Απεβίωσε ο Γιώργος Αποστολάκης!

Είναι από τις ειδήσεις που αρνείσαι να τις πιστέψεις. Ο Γιώργος Αποστολάκης έφυγε ξαφνικά από κοντά μας πριν λίγη ώρα...

Προς το δεύτερο γύρο: Τα διλήμματα του Γιώργου Αποστολάκη

Αναμφίβολα ο Γιώργος Αποστολάκης υπήρξε ο νικητής των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα. Δεν είναι μόνο τα σαρωτικά ποσοστά που πήρε από τη Νέα Χαλκηδόνα, όπου είναι Δήμαρχος επί σχεδόν τρέσσερα χρόνια. Το σημαντικότερο πολιτικό του επίτευγμα είναι ότι κατόρθωσε να είναι πρώτος ΚΑΙ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κι αυτό, παρά το ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν "πολιτογραφημένος" ως ο Δήμαρχος στη Χαλκηδόνας, που στη Φιλαδέλφεια "δεν μπορεί να περπατήσει".

Ωστόσο, ο Αποστολάκης έχει κι αυτός διλήμματα σχετικά με τη στρατηγική του δευτέρου γύρου, απέναντι στον Τομπούλογλου. Κι αυτά εν ολίγοις είναι τα εξής: ΠΡΩΤΟΝ, θα πολιτικοποιήσει την επαναληπτική εκλογή; Ποντάροντας στο ότι η Φιλαδέλφεια κι η Χαλκηδόνα πολύ δύσκολα θα βγάλουν Δήμαρχο προερχόμενο από την κεντροδεξιά, ο Αποστολάκης ίσως πάρει την απόφαση της πολιτικοποίησης. Πάντως έτσι, από τη μια μεριά θα απωλέσει την πολυσυλλεκτικότητα που του δίνουν ΚΑΙ αρκετοί κεντροδεξιοί υποψήφιοί του (Βαρνής, Βόκολου, Βουζιούκου, Σιώρης, Μαυράκη- Φίλου, Παπανικολάου, Κούσουλα κλπ) κι από την άλλη θα δημιουργήσει τα όποια αντιΠΑΣΟΚ σύνδρομα όχι μόνο προς τα δεξιά του, αλλά και προς τα αριστερά του. Αν, πάλι, επιλεξει να μην πολιτικοποιήσει την αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, θα δώσει στνο Τομπούλογλου την ευκαιρία να αλιεύσει ψήφους ακόμα και από τον ΠΑΣΟΚικό πυρήνα της πόλης. Είναι ένα σοβαρό δίλημμα... ΔΕΥΤΕΡΟΝ, πώς θα διαχειριστεί τις δυνάμεις που στην πρώτη Κυριακή στήριξαν Κόντο;
Οι πάντες γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις των δυο συνδυασμών είναι σε κακό επίπεδο. Πολλοί στο στρατόπεδο του Αποστολάκη έλεγαν ότι αν μείνουν έξω τη δεύτερη Κυριακή, προτιμούν Τομπούλογλου αντί για Κόντο. Το ίδιο έλεγαν και στελέχη της πλευράς Κόντου, που προτιμούσαν Τομπούλογλου από Αποστολάκη. Βέβαια οι κακές προσωπικές σχέσεις μεταξύ στελεχών δυο συνδυασμών, δεν ενδιαφέρουν καθόλου την κοινωνία και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που δεν ψηφίζει με τέτοιου είδους κριτήρια. Ωστόσο, κάποιο μέρος της εκλογικής βάσης Κόντου, δεν είναι πρόθυμο -ας το πούμε έτσι...- να στηρίξει τον Αποστολάκη στην επαναληπτική εκλογή. Αυτή την κατάσταση, πώς θα τη διαχειριστεί ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας; ΤΡΙΤΟΝ, πώς θα αποφύγει την καταψήφιαση από την πλειοψηφία της φιλαδελφειώτικης κοινωνίας, που έχει καταγράψει επί δυο συνεχόμενες τετραετίες μια στάση απόρριψης του Παντελή Γρετζελιά; Μπορεί ο πρώην Δήμαρχος να έκανε ρεκόρ ψήων ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος την Κυριακή που μας πέρασε, αλλά τώρα ο Αποστολάκης χρειάζεται ψήφους από στρώματα που δεν τον ψήφισαν, και λόγω της παρουσίας του Π. Γρετζελιά δίπλα του. Μετά την επίδοση του τ. Δημάρχου σε σταυρούς, δεν μπορεί να τον "κρύψει". Αλλά κι αν τον εμφανίσει, βάζει σε λειτουργία τα "αντιγρετζελικά" σύνδρομα πολλών. Μην ξεχνάμε ότι ο Αποστολάκης μπορεί να έχει σχεδόν 9 μονάδες διαφορά με τον Τομπούλογλου, αλλά χρειάζεται σχεδόν ένα 17% πάνω από την επίδοσή του της Κυριακής, προκειμένου να εκλεγεί Δήμαρχος.

Περιμένουμε και τις δικές του κινήσεις με ενδιαφέρον.

Μη βιάζεστε...

... έχουμε κι άλλες δουλειές. Το απόγευμα θα γράψουμε για τα διλήμματα Αποστολάκη, Μάλλιου και Βαλασσά

Προς το δεύτερο γύρο: Β! Τα διλήμματα του Χάρη Τομπούλογλου

Η βαρδιά- θρίλερ της 7ης Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα έληξε με οριακή επικράτηση του Χάρη Τομπούλογλου έναντι του Σταύρου Κόντου. Έτσι ο Τομπούλογλου θα είναι απέναντι στο Γιώργο Αποστολάκη την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στην τελική μάχη για την εκλογή του πρώτου Δημάρχου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.

Ωστόσο, ο Τομπούλογλου πρέπει να ξεπεράσει σειρά από εμπόδια. ΠΡΩΤΟ: Πώς θα καλύψει τη διαφορά από τον αντίπαλό του; Η διαφορά των περίπου εννέα ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζει από το Δήμαρχο της Χαλκηδόνας είναι μια μεγάλη διαφορά, ωστόσο είναι ανατρέψιμη. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο Τομπούλογλου να αναπτύξει μια πολύ πιο ριζοσπαστική πολιτική ρητορική, για να αγγίξει κομμάτια της τοπικής κοινωνίας που την Κυριακή δεν τον εμπιστεύτηκαν. Αν αντίθετα, προσχωρήσει στην αντίληψη ότι αρκούν οι όποιες συμφωνίες κορυφής, δηλαδή ότι ο κόσμος εν έτει 2010 χειραγωγείται από όσους έμειναν έξω από το β' γύρο, τότε η εκτίμησή μας είναι ότι θα βλάψει την προσπάθεια που κάνει. ΔΕΥΤΕΡΟ: Πώς θα συσπειρώσει το χώρο που τον στήριξε την πρώτη Κυριακή; Η προσπάθειά του να συσπειρώσει το χώρο της κεντροδεξιάς πήρε παράταση για μια ακόμα εβδομάδα. Πρέπει αυτές τις τελευταίες ημέρες οι μέθοδοί του να ενταθούν, γιατί την επόμενη Κυριακή πρέπει να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. ΤΡΙΤΟ: Πώς θα μιλήσει πειστικά σε πολίτες που δεν έχουν πολιτική συγγένεια μαζί του; Στην πραγματικότητα αυτό το δίλημμα έρχεται σε σύγκρουση με το προηγούμενο, αλλά ο Τομπούλογλου για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές που δεν είναι απαραίτητα συμβατές μεταξύ τους. ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Πόσες και ποιες συμφωνίες θα κάνει; Ο Τομπούλογλου είναι δυνατός στις συνεννοήσεις. Μπορεί ο κόσμος να μην χειραγωγείται, αλλά στη μάχη της επόμενης Κυριακής ο Τομπούλογλου θα χρειαστεί ακόμα και την τελευταία ψήφο. Άρα, κάποιες συνεννοήσεις με τους συνδυασμούς των Κόντου, Βαλασσά και Μάλλιου πρέπει να γίνουν. Τα αποτελέσματα αυτών των συνεννοήσεων δεν θα τα δούμε πριν το βράδι της Κυριακής.

Περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις του σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσ εβδομάδα που μόλις άρχισε.-

Προς το δεύτερο γύρο: Α! Τα διλήμματα του Σταύρου Κόντου

Ξεκινάμε την καταγραφή σκέψεων και πολιτικών εκτιμήσεων μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις δημοτικές εκλογές του νέου Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, αρχίζοντας με τον... τρίτο αυτού του γύρου, το Σταύρο Κόντο:

Ο Κόντος ασχολείται με τα αυτοδιοικητικά της πόλης περισσότερα από 20 χρόνια. Από την εποχή που ήταν ένα από τα "πουλέν" του Σάββα Σταματιάδη, μέχρι τη σκληρή αντιπολίτευση στον Παντελή Γρετζελιά της περιόδου 1990- 1998, τη συμπόρευσή του με τον τότε Δήμαρχο για μια τετραετία (1998-2002) και την τοποθέτησή του έξω από την ενωτική πρωτοβουλία Αδαμόπουλου, κατάφερε το 2006 να διαδεχθεί το γιατρό στη θέση του Δημάρχου Φιλαδέλφειας, δημιουργώντας γύρω από την υποψηφιότητά του ένα κοινωνικό ρεύμα υπέρ του, και ταυτόχρονα εναντίον του βασικού του αντιπάλου Παντελή Γρετζελιά.

Αυτό το κοινωνικό ρεύμα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν υπήρξε. Ο Κόντος δεν πήρε την ανανέωση της εντολής που ζήτησε. Το ζήτημα δεν είναι αν έμεινε έξω από το δεύτερο γύρο για εννιά ψηφοδέλτια, ή αν έμπαινε εκείνος ως δεύτερος. Το πολιτικό ζήτημα που αφορά τον Κόντο ανεξάρτητα από το θρίλερ του πρώτου γύρου είναι ότι το κοινωνικό ρεύμα που του έδωσε εντολή το 2006, το Νοέμβριο του 2010 δεν υπήρξε. Το μπλοκ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που στοιχήθηκε πίσω από το Γιώργο Αποστολάκη δείχνει ότι το κοινωνικό ρεύμα μετατοπίστηκε προς το σημερινό Δήμαρχο της Νέας Χαλκηδόνας.

Είχαμε γράψει στο πρώτο φύλλο της (έντυπης) ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ότι οι αντίπαλοι του Αποστολάκη ΔΕΝ "ΔΙΑΒΑΣΑΝ" τον τρόπο που ο τελευταίος πήρε τις εκλογές από το Νίκο Παπαμικρούλη στη Χαλκηδόνα το 2006. Επέτρεψαν έτσι και κυρίως ο Κόντος) στον Αποστολάκη να ενσωματώσει στο ψηφοδέλτιό του στελέχη διαφορετικών πολιτικών προτιμήσεων και τοπικών αναφορών. Ξαναείδαμε, για παράδειγμα, στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Γιάννη Χλαπάνα και τον Παντελή Γρετζελιά! Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αυτή η συνύπαρξη είναι εξαιρετικά συμβολική και αξιοσημείωτη.

Ο Κόντος από σήμερα το πρωί βρίσκεται ενώπιον των εξής διλημμάτων, στα οποία πρέπει να δώσει απάντηση: ΠΡΩΤΟΝ: Θα κάνει ένσταση; Θα διεκδικήσει, δηλαδή, τη δική του συμμετοχή στον δεύτερο γύρο; Αυτό σημαίνει πλήρη αποξένωση από τις κοινωνικές δυνάμεις που συνασπίστηκαν γύρω από τον Τομπούλογλου με ό,τι αυτό σημαίνει. Θα σημαίνει επίσης ότι ο Σταύρος Κόντος σχεδιάζει την παραμονή του στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης και συνεπώς τη ρεβανς στις επόμενες εκλογές από τους αντιπάλους του. Αν, αντίθετα, δεν κάνει ένσταση σημαίνει ότι αποχωρεί από τα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, θεωρώντας ότι ο κύκλος του έκλεισε. ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θα παραμείνει επικεφαλής του συνδυασμού του και θα τον κρατήσει ενεργό; Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι ο Κόντος θα συνεχίσει να ασχολείται και θα ξαναδώσει μάχη για το αξίωμα του Δημάρχου της νέας πόλης. Αν όχι, μάλλον θα παραχωρήσει τη θέση του επικεφαλής του συνδυασμού σε άλλο στέλεχός του. Και ΤΡΙΤΟΝ: Θα στηρίξει ενεργά τον πολιτικό του "συγγενή" Γιώργο Αποστολάκη για την δεύτερη Κυριακή, ή θα αφήσει τα στελέχη του ελεύθερα να πράξουν κατά συνείδηση; Αν συμβεί το πρώτο, αν δηλαδή στηρίξει τον Αποστολάκη, τότε ο Κόντος θα δείξει ότι θέλει να κρατήσει ενεργή τη σχέση του με τα ΠΑΣΟΚικά- αριστερά κομμάτια της τοπικής μας κοινωνίας. Αν όχι, αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα δείγμα της αναχωρητικής του διάθεσης.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον!

Αντίο στη μικρασιάτισσα καλλιτέχνιδα Σμάρω Στεφανίδου

Μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Σμάρω Στεφανίδου, έφυγε το βράδυ της Κυριακής από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια.

Γεννημένη το 1913 στην Αθήνα από Μικρασιάτες γονείς, από πολύ μικρή ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο. Τελείωσε τις θεατρικές της σπουδές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου -κρυφά από τους γονείς της- και το 1937 συνεργάστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Από την δεκαετία του '50 συμμετείχε στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη και παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατο του τελευταίου.

Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο ρόλος της Εκάβης στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη, «στην Ακαδημία Τσαρούχη», που όπως έλεγε η ίδια «μαθαίνεις μόνο σοφά πράγματα».

Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα, από την Κατερίνα και την Λαμπέτη μέχρι τον Χόρν, τον Κωνσταντάρα, τον Φέρτη, τον Νίκο Κούρκουλο και πολλούς άλλους. Ευτύχησε να παίξει στα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου θεατρικού ρεπερτορίου.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 με την ταινία «Τα τέσσερα σκαλοπάτια».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία της στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων και αξέχαστη η φωνή της στη «Βαρώνη Στάφ» και στο «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε τέσσερις μόνον σειρές. Από τον γάμο της με τον τραγουδιστή Βασίλη Σεϊτανίδη απέκτησε μια κόρη (1951), τη Λήδα Σάνταλα.

Η παρουσία της σε θεατρικές πρεμιέρες, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, ήταν συχνή, και πριν λίγα χρόνια μαζί με την κόρη της δημιούργησαν ένα «Πολιτιστικό στέκι», στο Χαλάνδρι.

Και επίσημα Αποστολάκης- Τομπούλογλου στο δεύτερο γύρο

Νωρίς το πρωί (στις 6.30) μάθαμε τα τελικά αποτελέσματα για το Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, που επιβεβαιώνουν την πληροφορία που δημοσιεύσαμε στις 3 το πρωί της Δευτέρας. Το θρίλερ έφτασε μέχρι το τέλος, καθώς ο Χάρης Τομπούλογλου περνά στο δεύτερο γύρο για εννιά (κι όχι έντεκα όπως γράψαμε νωρίτερα από λάθος) ψήφους σε βάρος του Σταύρου Κόντου που μένει εκτός. Μπροστά ο Γιώργος Αποστολάκης με τεράστια διαφορά στη Χαλκηδόνα, οριακά πρώτος ΚΑΙ στη Φιλαδέλφεια.

Τα τελικά αναλυτικά αποτελέσματα με βάση τα πρακτικά των δικαστικών αντιπροσώπων:

Αποστολάκης:     5.784 ψήφοι, ή 33,50%
Τομπούλογλου:  4.166 ψήφοι, ή 24,01%
Κόντος:                4.157 ψήφοι, ή 23,97%
Βαλασσάς:          2.146 ψήφοι, ή 12,43%
Μάλλιος:             1.067 ψήφοι, ή 6,08%

Μια πρώτη ανάλυση μέσα στη νύχτα των εκλογών

Αντιγράφουμε από το blog dekeleias.blogspot.com

Φίλες και φίλοι Νεοφιλαδελφειώτες και Νεοχαλκηδονιώτες, αυτή είναι η ...δεύτερη ανάρτηση του Δημοτικού Συμβούλου. Στην πρώτη ανάρτηση είχα προαναγγείλει μια προεκλογική ανάλυση τους status που διαμορφώνεται από τις υποψηφιότητες στο νέο μεγάλο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Επαγγελματικές υποχρεώσεις όμως περιόρισαν τον ...συγγραφικό χρόνο μου, οπότε επανέρχομαι τώρα επιχειρώντας ουσιαστικά μια μετεκλογική ερμηνεία του μηνύματος που έδωσε η πρώτη Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών στην περιοχή μας. Ένα μήνυμα που σίγουρα θα αλλάξει αρκετά πρόσημα μέσα στην εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, αλλά και που πιθανώς αλλάζει συνεχώς χροιά ακόμα και σήμερα, όσο γράφω αυτές τις γραμμές. Θα τολμήσω λοιπόν και κάποιες σεναριακές εικασίες σχετικά με τη συνέχεια, ξεδιπλώνοντας και την πολιτική ανάγνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.


Ο συνδυασμός της Νέας Προοπτικής του κ. Αποστολάκη προηγείται ξεκάθαρα με ένα ποσοστό κοντά στο 35% - με πιθανή μικρή πτώση όμως. Φαίνεται πως έπιασε το απόλυτο προσδοκώμενο της εκλογικής δύναμής του στους ψηφοφόρους της Νέας Χαλκηδόνας, ίσως και περισσότερο του προσδοκώμενου - ελλείψει όμως και δυνατού αντιπάλου που να διαθέτει ισχυρό έρεισμα στους δημότες του μικρού Δήμου. Έχει σαφές προβάδισμα στο δεύτερο γύρο (λόγω των 10 μονάδων που οριοθετούν τη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο), το οποίο όμως μπορεί να χαρακτηριστεί και επισφαλές βάσει των ενδεχομένων σεναρίων που προκύπτουν, τα οποία φέρουν την ιδιαιτερότητά τους - το καθένα για διαφορετικούς λόγους:

Με ενδεχόμενο αντίπαλο το Όραμα Πόλης του κ.Κόντου, είναι απαραίτητο να ερμηνεύσουμε την πρόθεση ψήφου των πολιτών που στήριξαν Τομπούλογλου, Λαϊκή Συσπείρωση και Δύναμη Πολιτών. Έχω την αίσθηση πως σε μια "πράσινη" αναμέτρηση, ο κ.Κόντος κερδίζει κάποιους πόντους, κυρίως γιατί -παρά το επίσημο κυβερνητικό χρίσμα- δεν προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρεί ακόμα τη σύνδεση με το χώρο της Αριστεράς (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ) -που πιθανώς στον πρώτο γύρο στήριξε Δύναμη Πολιτών για να ενισχύσει τον κ.Μάλλιο στην προσπάθειά του να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να επιλέξει στη συνέχεια Κόντο προκειμένου να αποφύγει το δίδυμο Αποστολάκη-Γρετζελιά (με τον δεύτερο να έχει πολύ ...σαφές διοικητικό στίγμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ικανό για να θυμίσει σε κάποιους την "μαύρη" ψήφο). Η δυνατότητα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου κλίνει μάλλον υπέρ του κ.Κόντου, αφού όπως έγραψα και παραπάνω, το ενδεχόμενο π.χ. να κριθεί η τύχη του Άλσους από τον κ.Γρετζελιά είναι ισχυρό αντικίνητρο για τους δημότες που έχουν γνώση...

Με ενδεχόμενο αντίπαλο τον κ.Τομπούλογλου, τα δεδομένα κλίνουν μάλλον υπέρ της Νέας Προοπτικής. Όσο κι αν εξάντλησε τις δυνατότητες να διαφημίσει το ανεξάρτητο προσωπείο της παράταξής του, αλλά και το γεγονός πως δεν έχει φθαρεί (ή ...διεφθαρεί) από προηγούμενη θητεία σε κάποιον από τους δύο Δήμους, ο κ.Τομπούλογλου δεν δίνει την εντύπωση πως θα συσπειρώσει εύκολα ψηφοφόρους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Το στίγμα του δεξιού πολιτικού έχει το δικό του πρόσημο στους προσφυγικούς Δήμους μας και η ενωτική αβάντα της περίπτωσης Αδαμόπουλου φαντάζει πολύ μακρινή. Εξάλλου, δεν υπάρχει η αντίστοιχη συστράτευση στο συνδυασμό του κ.Τομπούλογλου, πόσο μάλλον οι προσωπικότητες και οι τοπικές δυνάμεις που έδωσαν τότε το παραπάνω στοην κίνηση Αδαμόπουλου. Είναι δύσκολο βέβαια να προβλέψει κανείς πως θα απαντήσουν οι δημότες που και απογοητευμένοι είναι από τον κ.Γρετζελιά, τη διοίκησή του και το περιβάλλον του, αλλά και δεν προτίθενται να μετακινηθούν -και να μετακινήσουν και το Δήμο- δεξιότερα. Αν σκεφτεί κανείς ότι στο συνδυασμό του κ.Τομπούλογλου έχουν ενσωματωθεί και οι ακραίες φωνές της ξενοφοβίας, όπως αυτή εκφράζεται και από το επίσημο ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο πως αυτό θα σταθεί εμπόδιο σε πολλούς εν γένει προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν παρωχημένες προτάσεις και πολιτική της συντήρησης.

Με δεδομένο το γεγονός πως οι συνδυασμοί Κόντου και Τομπούλογλου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στο εκλογοδικείο -αφού είναι οριακή η διαφορά τους- θα επανέλθω με περαιτέρω ανάλυση πάνω στο σκηνικό που διαμορφώνεται για την εβδομάδα που έρχεται, αλλά και για τις εβδομάδες που ακολουθήσουν τη 14η Νοέμβρη. Πιο ψύχραιμα από αύριο, θα κάνουμε και τις απαραίτητες πολιτικές αποτιμήσεις των αποτελεσμάτων σε συνάρτηση και με το εκλογικό μήνυμα που βγαίνει από τις κάλπες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Αννίβας ο Χαλκηδόνιος

Με 10 ψήφους διαφορά ο Τομπούλογλου στο β' γύρο

Συγκλίνουν οι πληροφορίες για διαφορά δέκα ψηφοδελτίων υπέρ του Χάρη Τομπούλογλου που τον στέλνουν στο β' γύρο. Το παραδέχονται κι οι επιτελείς του Σταύρου Κόντου, μόνο που θέλουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία λίγων εκλογικών τμημάτων της Χαλκηδόνας

Μπροστά 4 ψήφους ο Τομπούλογλου

Φαίνεται ότι το θρίλερ κρίνεται υπέρ του Χάρη Τομπούλογλου μάλλον κατά 4 ψήφους. Πιθανότατα ο Τομπούλογλου θα είναι στο δεύτερο γύρο απέναντι από τον Γιώργο Αποστολάκη. Το πρωί της Δευτέρας θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση

Μετρούν και ξαναμετρούν στο Δημαρχείο

Στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας αυτή την ώρα διασταυρώνουν τον αριθμό των ψηφοδελτίων. Τρεις- τέσσερις ψήφοι θα κρίνουν ποιος εκ των Κόντου- Τομπούλογλου θα περάσει στο β' γύρο

Τομπούλογλου: προηγούμαι κατά 22 ψηφοδέλτια

Σε δηλώσεις του πριν λίγο ο Χάρης Τομπούλογλου υποστήριξε ότι τελικά ο ίδιος υπερτερεί του Σταύρου Κόντου κατά 22 ψηφοδέλτια. Κόντος και Τομπούλογλου σπέυδουν στο Δημαρχείο για να διασταυρώσουν τα αποτελέσματά τους με τα επίσημα αποτελέσματα.

Δηλώσεις Κόντου: ο δεύτερος γύρος μας ανήκει

Να δούμε τι λάθη κάναμε και να τα διορθώσουμε. Ο δεύτερος γύρος μας ανήκει, δήλωσε πριν δυο λεπτά ο Σταύρος Κόντος.

Η συνέχεια στο εκλογοδικείο

Με μόλις οκτώ ψήφους διαφορά ο Σταύρος Κόντος περνάει στο δεύτερο γύρο. Η λογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι ότι θα ζητηθεί επανακαταμέτρηση

Έπιτελείο Κόντου: είμαστε στο δεύτερο γύρο

Έξαλλοι πανηγυρισμοί αυτή την ώρα στο εκλογικό κέντρο Κόντου που σε 72 από 72 εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι για 14 ψήφους ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας περνάει στο δεύτερο γύρο.

Νικήσαμε, λένε στον Τομπούλογλου. Είμαστε οριακά μπροστά λένε στον Κόντο

Το απόλυτο θρίλερ στη Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα συνεχίΖεται, ενώ μένουν μόλις έξι εκλογικά τμήματα