Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Οι πρώτες δηλώσεις της Έφης Αποστολάκη μετά τη νίκη της

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης η Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη χαιρέτισε το συγκεντρωμένο πλήθος και, μεταξύ άλλων, είπε: "Το ποτάμι της ανθρωπιάς, των Αξιών μας και της εντιμότητας καθάρισε σήμερα την πόλη μας από άκρη σε άκρη. Την καθάρισε από τη χυδαιότητα και τη λάσπη. Αποδείχθηκε σήμερα ότι 'σε τούτα δω τα μάρμαρα, καμιά σκουριά δεν πιάνει'.  Ευχαριστώ που με τιμήσατε, ευχαριστώ που τιμήσατε το Γιώργο, σήμερα είναι "παρών" στις καρδιές όλων μας. Σήμερα ο Γιώργος δικαιώθηκε. Θα συνεχίσω τον αγώνα που εκείνος ξεκίνησε για την πόλη μας. Θα κάνω το όραμα του Γιώργου, έργο ζωής για μένα. Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις του κατά γράμμα.

Η εντιμότητα, η νομιμότητα και η κοινωνική ευαισθησία θα είναι τα κριτήριά μας στη διοίκηση του Δήμου. Ζήτω η πόλη μας"

Στη συνέχεια η Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη αναμίχθηκε με το πλήθος, με το οποίο συζητά ως τώρα.-

Σταύρος Κόντος στην "Α": Συγχαρητήρια στη νικήτρια των εκλογών

Με αποκλειστική δήλωσή του στην ηλεκτρονική "Αλήθεια", ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος ανέφερε τα εξής:

"Θέλω πρώτα από όλα να συγχαρώ την κυρία Έφη Αποστολάκη για τη σημερινή της νίκη και την εκλογή της στη θέση της Δημάρχου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Της εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνει με τη νέα χρονιά. Είμαι απολύτως έτοιμος να της παράσχω κάθε διευκόλυνση, προκειμένου να ενημερωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι την ημέρα της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων της".

Η Έφη Αποστολάκη στο εκλογικό κέντρο

Μόλις έφτασε συγκινημένη στο εκλογικό κέντρο της Νέας Προοπτικής η νικήτρια των εκλογών Έφη Αποστολάκη. Οι εκατοντάδες πολίτες την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και το σύνθημα " Γιώργο ζεις, εσύ μας οδηγείς"

Η Έφη Γαϊτανά Αποστολάκη εκλέγεται Δήμαρχος

Μόλις πριν από ένα λεπτό ο συνδυασμός του Χάρη Τομπούλογλου παραδέχθηκε την ήττα του.

Νέα Προοπτική: νικάμε!

Σύμφωνα με τα όσα λένε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Προοπτικής, ο συνδυασμός είναι μπροστά κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες κι ενώ απομένουν ελάχιστα εκλογικά τμήματα.

Περιφέρειες

Σε 8 περιφέρειες εκλέγεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και σε 5 ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας

Βλέπει νίκη, συνιστά αυτοσυγκράτηση η Αποστολάκη

Την εκτίμηση ότι σε 42 εκλογικά τμήματα η Νέα Προοπτική προηγείται με περίπου 500 ψηφοδέλτια εκφράζει η Νέα Προοπτική. Ωστόσο, τα στελέχη του συνδυασμού συνιστούν αυτοσυγκράτηση.

Τα καλύτερα

Ως τώρα το καλύτερο τμήμα για την Αποστολάκη είναι το 3612 της Χαλκηδόνας (153 έναντι 70 του Τομπούλογλου) ενώ για τον Τομπούλογλου το καλύτερο ως τώρα είναι το 3592 της Φιλαδέλφειας (121 έναντι 72 της Αποστολάκη).

Καλά νέα για Τομπούλογλου

Σε μόλις δυο εκλογικά τμήματα, ο Τομπούλογλου μειώνει κατά 60 ψηφοδέλτια τη διαφορά (ένα στη Γράμμου κι ένα στο 1ο Δημοτικό)

Ελαφρά υπεροχή

Ως τώρα Τομπούλογλου 2512, Αποστολάκη 2727 σε 30 από τα 72 εκλογικά τμήματα

Η Χαλκηδόνα εκλέγει Δήμαρχο;

Καταιγιστικά υπέρ της Νέας Προοπτικής τα αποτελέσματα της Χαλκηδόνας

Αντέχει η Νέα Προοπτική στη Φιλαδέλφεια

Δεν διαμορφώνεται ως τώρα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ Τομπούλογλου στη Φιλαδέλφεια. Αντίθετα η Αποστολάκη προηγείται με πάνω από 60% στη Χαλκηδόνα. Ακόμα, όμως, δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα.

Πάμε για ντέρμπι;

Ελαφρά υπεροχή Τομπούλογλου στη Φιλαδέλφεια, μεγάλη υπεροχή Αποστολάκη στη Χαλκηδόνα

Παλαμάκια κι αισιοδοξία

Χειροκροτήματα αυτή την ώρα στου Τομπούλογλου στα ευνοϊκά αποτελέσματα. Τώρα θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε τη νίκη μας λένε από το συνδυασμό Αποστολάκη

Χάρης πάνω, Έφη κάτω

Μέχρι στιγμής προηγείται ο Τομπούλογλου σε 5 τμήματα της Φιλαδέλφειας και η Γαϊτανά σε 3 τμήματα της Χαλκηδόνας.

Διπλή έκπληξη;

Μέχρι τώρα προηγούνται Καμίνης στην Αθήνα και Μιχαλολιάκος στον Πειραιά

Mπλακ άουτ

Έπεσε το ρεύμα στο 8ο σχολείο (Μαιάνδρου) κι η διαλογή εκεί ξεκίνησε μόλις τώρα

Εκλέγεται ο Γιάννης Σγουρός στην Περιφέρεια Αττικής

Πολύ κοντά στην εκλογή του ως Περιφερειάρχη Ατικής είναι ο Γιάννης Σγουρός

Αρχίζει το ματς...

Μόλις πριν ένα λεπτό έκλεισαν οι κάλπες -άδειες κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας-, ξύπνησαν από την ατέλειωτη βαρεμάρα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών κι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, και αρχίζει η -έτσι κι αλλιώς σύντομη- διαδικασία διαλογής, που σε μιάμιση ως δυο ώρες θα αναδείξει το νέο Δήμαρχο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.

Τα διλήμματα της τελευταίας στιγμής

Με μορφή φέιγ- βολάν έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί τα διλήμματα της τελευταίας στιγμής: "Τομπούλογλου ή Γρετζελιάς;" έλεγε το ένα, προφανώς λειτουργώντας υπέρ του συνδυασμού "Καλημέρα Όμορφη Πόλη".

Ένα άλλο, προφανώς ιδίας προελεύσεως, έδειχνε το πρόσωπο του Παντελή Γρετζελιά και είχε το σύνθημα: "Masterchef δε γίνεσαι. Γεννιέσαι". Κι ένα τρίτο εμφάνιζε τον πρώην Δήμαρχο με στολή ναζί.

Ακραία, ειδικά το τελευταίο, αλλά... την ύστατη ώρα της μάχης, είναι έθιμο στην Ελλάδα να επιστρατεύονται κάθε είδους ασχήμιες.

Αυτοδύναμη αποχή...

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η αποχή είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, τόσο στη Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα, όσο και πανελλαδικά.

Από το πρωί -μάλλον από νωρίς το μεσημέρι...- οι καφετέριες της πόλης ήταν ασφυκτικά γεμάτες, ενώ τα εκλογικά κέντρα τελείως άδεια.

Ο κόσμος εκφράζει με κάθε τρόπο την απέχθειά του προς το πολιτικό σύστημα, ζητάει σεισμικές αλλαγές, αλλά οι κάθε βαθμού πολιτικοί κάνουν ότι δεν ακούν...

Αν οι ενδείξεις επαληθευτούν, όποιο πρόσωπο εκλεγεί Δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, θα είναι στη θέση αυτή με τη μικρότερη νομιμοποίηση που είχε ποτέ προκάτοχός του, και θα πρέπει να λειτουργήσει υπέρ της συναίνεσης και της σύνθεσης μέσα στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να υπάρξει πολιτικά και στις επόμενες εκλογές...

Ένα αυτιστικό πολιτικό σύστημα...

Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, το βασικό ερώτημα για τη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, -πέραν του ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί στη θέση του Δημάρχου- είανι ΠΟΣΗ ΑΠΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ και, κυρίως ΠΟΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;

Το ερώτημα είναι ρητορικό κι αφορά στους πολίτες, όχι στους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες. Με αποχή που άγγιξε το 40%, κανείς δεν ασχολήθηκε, με αυτό. Φυσικά τα γεγονότα κυρίως με το θάνατο του Γιώργου Αποστολάκη ήταν καταιγιστικά στην περιοχή μας. Ωστόσο, μη γελιέστε: κι αυτό να μην είχε συμβεί, κανείς δεν θα ασχολιόταν με την αποχή.

Υπάρχει εκεί έξω ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, που στρέφει τα νώτα του στο πολιτικό σύστημα, τοπικό ή γενικό. Το ίδιο κάνουν και οι κοινωνίες στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, παντού. Και το πολιτικό σύστημα, σε μια επίδειξη πολιτικού "αυτισμού", δεν καταλαβαίνει, δεν επικοινωνεί, δεν ασχολείται μα αυτό το ΜΕΓΑΛΟ κομμάτι της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατάις έκανε μια αναφορά σε αυτό το φαινόμενο σήμερα. Κι άλλοι, υποψήφιοι σε διάφορες κάλπες, "κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει και να ψηφίσει". Οι πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος που δια της αποχής απορρίπτει ο πολίτης, του ζητούν να... μην τους απορρίπτει.

Για τέτοια κωμωδία μιλάμε...

Ποιον θα ωφελήσει η αποχή;

Η αποχή την προηγούμενη Κυριακή ήταν η μεγάλη νικήτρια στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, καθώς άγγιξε το 40%. Οι πάσης φύσεως εκλογολόγοι υποστηρίζουν (με επιχειρήματα στέρεα) ότι η αποχή λειτουργεί υπέρ του πρώτου. Ναι, αλλά εδώ έχουμε δυο ερωτήματα:

Πρώτο ερώτημα: Πόσο μεγαλύτερη αποχή του 40% μπορούμε να περιμένουμε (και να... δικαιολογήσουμε...) στο σημερινό β' γύρο;

Και δεύτερο ερώτημα: Ποιος ακριβώς είναι πρώτος, μετά την δεδομένη στάση της πλευράς Κόντου υπέρ του Χάρη Τομπούλογλου;

Απαντήσεις; το βράδυ...

Άρχισε η πιο κρίσιμη ψηφοφορία της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας

Το ρολόι μετράει αντίστροφα. Σε 12 ώρες οι κάλπες κλείνουν και περίπου στις 8.30, το αργότερο στις 9.00 το βράδι θα έχουμε μαι ενδεικτική κατάσταση για το ποιος εκλέγεται Δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.

Φυσικά, καθόλου δεν αποκλείεται να ζήσουμε κι άλλο ένα ντέρμπι, όπως εκείνο μεταξύ Τομπούλογλου και Κόντου την περασμένη Κυριακή.

Κοντός ψαλμός...

Οι ψήφοι δεν ανήκουν σε κανέναν!

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ


Η μεγάλη αποχή στο νέο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας 39,75% επηρεάστηκε από το γενικό πολιτικό κλίμα γεγονός που συνιστά αποδοκιμασία των πολιτών στους χειρισμούς και τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων και πρωταρχικά στις δυνάμεις του δικομματισμού, οι οποίες -και ιστορικά- κατέγραψαν το μικρότερο εκλογικό ποσοστό, στις περιπτώσεις που αυτό ήταν εφικτό να προσδιοριστεί. Η αποχή εκφράζει τη διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τα κόμματα. Παρά το ότι οι εκλογές κομματικοποιήθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να μειωθεί η διαφαινόμενη αποχή, τα διλήμματα που έθεσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν αντίθετο αποτέλεσμα. Ο τοπικός χαρακτήρας των εκλογών δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση. Στο νέο Δήμο δεν ψήφισαν 11.175 (60,25%) συμπολίτες μας αλλά και αυτοί που ψήφισαν ήταν λιγότεροι κατά 1.458 άτομα ή -7,32% από αυτούς που είχαν ψηφίσει το 2006.
Οι συνδυασμοί των Γρετζελιά και Αποστολάκη το 2006 είχαν λάβει μαζί 7.911 ψήφους ενώ φέτος ο συνδυασμός ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ έλαβε 5.760 ψήφους ήτοι 2.151 (-27,19%)λιγότερους, ενώ ο συνδυασμός του Κόντου έλαβε 766 (-15,56%) ψήφους λιγότερους από το 2006. Σχετική μείωση είχε και ο Τομπούλογλου με βάση τον πολιτικό χώρο που δραστηριοποιείται. Την διαφορά την καρπώθηκαν οι συνδυασμοί των Μάλλιου και Βαλασά. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν αντιμετώπισε την αποχή. 

Άλλο χαρακτηριστικό της εκλογικής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας είναι η μεγάλη αύξηση 21,50% των λευκών και άκυρων σε απόλυτους αριθμούς και αυτό με λιγότερους ψηφίσαντες. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι ψήφοι δεν ανήκουν σε κανένα. Με ποιο τρόπο άραγε αυτές οι ψήφοι που δεν “ανέχονται” κανέναν θα μπορέσουν να διοχετευθούν σε κάποιον από τους μονομάχους της β Κυριακής. Ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί την μετατόπιση των, μάλλον κανείς. Ακόμη και το ΚΚΕ που έλαβε πολλούς ψήφους διαμαρτυρίας δεν θα μπορέσει να τους μεταβιβάσει εκεί που τους προτρέπει να πάνε διότι απλώς δεν του ανήκουν.

Δυστυχώς όμως υπάρχει μια πλατφόρμα που εμφανίστηκε στην πόλη τις τελευταίες μέρες με εντονότερους ρυθμούς και αυτή δεν είναι άλλη από την πελατειακή σχέση μεταξύ τοπικής εξουσίας και πολιτών αλλά και μεταξύ βουλευτών και πολιτών. Το πελατειακό κράτος δεν πέθανε ζει και βασιλεύει, τόσο στην πράξη όσο και στην συνείδηση των ψηφοφόρων. Οι πολίτες μπροστά στα μεγάλα τους προβλήματα αναζητούν υποσχέσεις, πολλές από τις οποίες θα μείνουν ανεκπλήρωτες, ταυτόχρονα οι βουλευτές προσπαθούν να συντηρήσουν τους τοπικούς μηχανισμούς που θα τους εξασφαλίσουν σταυρούς. Την τελευταία βδομάδα ορισμένοι βγήκαν σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή και κάνουν αυτό που “υποτίθεται” ότι 4 χρόνια καταδίκαζαν.

Σε λίγες ώρες θα μάθουμε πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα της πόλης μας σε μια δεύτερη Κυριακή, που δεν μοιάζει με καμία του παρελθόντος, επηρεαζόμενο από τα δραματικά γεγονότα και τις αντιαυτοδιοικητικές επιλογές, και ενδεχομένως να αποκτήσουμε διοίκηση με την μικρότερη νομιμοποίηση επί των εγγεγραμμένων από κάθε άλλη φορά.