Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μπροστά σε πρωτοφανή κρίση ο Τύπος

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα media  σήμερα, δεν είναι τεχνητό είναι υπαρκτό. Η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης επιταχύνει τη φθορά αλλά δεν  φέρνει από μόνη της  τα λουκέτα. Η μείωση της δαπάνης και οι ζημιές δεν είναι η αιτία. Είναι ικανή συνθήκη, αλλά όχι και αναγκαία, όπως λένε στα μαθηματικά.

Η αιτία της πτώσης των εφημερίδων είναι το δαπλεκόμενο μοντέλο λειτουργίας. Πλούσιοι εκδότες , “με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου”  ζημιογόνα media και χρυσοπληρωμένα στελέχη μέτριας αποδοτικότητας.
 
Οι εκδότες που σήμερα βάζουν οι ίδιοι λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, και υπόσχονται ξανά “ηλεκτρονικούς παραδείσους” είναι οι ίδιοι που έστειλαν τα media  στο καναβάτσο. Δεν πτώχευσαν διότι από το 1987 , εώς και σήμερα 23 χρόνια ανάπτυξης των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ συσσώρευσαν πλούτο και πολιτική ισχύ. Αυτά τα λεφτά δεν είναι στην Ελλάδα.

Στις εφημερίδες επέλεξαν το μοντέλο των προσφορών για να απαντήσουν στο κανιβαλισμό του περιεχομένου τους, που έκαναν οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί που ανήκουν στους ίδιους. Στην τηλεόραση δημιούργησαν τη μεγαλύτερη φούσκα – η οποία ακόμη  δεν έχει σπάσει- με αμοιβές στους αστέρες που ακόμη και σήμερα φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ,  αναρίθμητες άχρηστες παραγωγές και πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα που δεν δημιουργούν αρχείο.

Πήραν τα λεφτά του κόσμου από το χρηματιστήριο, τα οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις, εξαφανίστηκαν, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε καν στους μετόχους τους. Λάμβαναν επιδοτήσεις από το κράτος, έπαιρναν δουλειές από το δημόσιο που τώρα βρίζουν και  ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν τις συχνότητες  που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς να πληρώνουν.

Δίπλα τους οι δημοσιογράφοι, όχι μόνο αποδέχθηκαν αυτή την πραγματικότητα, άλλα πίστεψαν πως θα γίνουν ομοτράπεζοι! Γλυκάθηκαν από τις αστρονομικές αμοιβές των 500.000 ευρώ και εξακολούθησαν να δουλεύουν για το κράτος, δίπλα σε υπουργούς , νομάρχες και δημάρχους .

Τώρα γίνεται η μετάθεση των βαρών σε όσους δεν αποφάσιζαν, στη μεγάλη μάζα των εργαζομένων με το επιχείρημα πως “αυτοί  δεν δουλεύουν, σε αντίθεση με τα στελέχη που αποδίδουν “.
Αν τα Μέσα  στην Ελλάδα ήταν ένας σοβαρός κλάδος θα επιζητούσαν τη λύση βάζοντας στο παιχνίδι τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γιατί είναι ο πρώτος κρίκος στην παραγωγή των προϊόντων που πουλάνε σε αναγνώστες και θεατές. Αντ’ αυτού,  αποδέχονται εισηγήσεις  για καρατομήσεις, περικοπές και απολύσεις από τους ανθρώπους που όπως είναι φανερό έριξαν “το καράβι στη στεριά”.

Η επιλογή αυτή των εκδοτών είναι αδιέξοδη και καταστροφική, οδηγεί στο κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων τους, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους, ότι ο κόσμος περιμένει  ενημέρωση και όχι μόνο προσφορές.  Τα media λοιπόν είναι  οι ανθρώποι τους, εκείνοι που πραγματικά εργάζονται.

Πού γράφουν οι Ιρλανδοί το ΔΝΤ;

Εσώρουχα, όπως μπλουζάκια, μποξεράκια και στρινγκ, με το σύνθημα «Προτιμώ εσένα από το να κάτσω να με … το ΔΝΤ» θα είναι τα αντικείμενα που θα κυριαρχήσουν στις ανταλλαγές δώρων των Χριστουγέννων, καθώς η οργή των Ιρλανδών κορυφώνεται μετά την ένταξη της χώρας τους στο διεθνή μηχανισμό στήριξης.

«Προσπάθησαν πολύ οι ηγέτες μας για να μας οδηγήσουν σε αυτό το χάλι», δήλωσε ο Τιμ Κέλι, συνιδρυτής του ιστότοπου Puckout.com που εδρεύει στο Κορκ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία με τη διάθεση εσωρούχων και μπλουζών, τα οποία, εκτός από τα προαναφερθέντα, τα βρίσκει κανείς και σε «Το ΔΝΤ μου πήρε το παλτό», «Τί στο ΔΝΤ;» και «Άει… ΔΝΤ σου».

Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις των εσωρούχων είναι σαφώς μεγαλύτερες, γιατί τα εσώρουχα «χωρούν ευκολότερα στη χριστουγεννιάτικη κάλτσα που κρέμεται στο τζάκι» προσθέτει ο εμπνευστής του εγχειρήματος.
Πρόκειται για έναν «ευχάριστο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί εκτονώνουν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους», συνεχίζει ο Κέλι.
"Για πρώτη φορά, εκτιμώ ότι υπάρχει η πραγματική διάθεση όλων να κάνουν κάτι, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει τί ακριβώς να κάνει. Πώς να το εκφράσει;» αναρωτιέται.

Ο ιρλανδικός λαός έχει σιωπηρά αποδεχτεί ορισμένες οδυνηρές περικοπές, αλλά η υπομονή του θα εξαντληθεί και ο κόσμος θα κατέβει στους δρόμους μόλις ανακοινωθεί ο νέος γύρος των μέτρων λιτότητας, υποστηρίζουν τα συνδικάτα, τα οποία προγραμματίζουν γενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σάββατο.

Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει βρει κι άλλες μορφές έκφρασης. Η τέχνη των δρόμων κυριαρχείται από τα θέματα της ύφεσης. «Σαφώς προτιμώ έναν πλανόδιο πωλητή σε μια κακοφωτισμένη γωνιά του δρόμου παρά έναν εγκληματία με ένα πανάκριβο κουστούμι», είναι γραμμένο σε ένα σημείο του δρόμου που οδηγεί στην πολυσύχναστη περιοχή του Τemple Bar.-

Άρχισε σήμερα ο νέος τρόπος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων

Με το νέο τρόπο πληρωμής, δηλαδή από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, καταβάλλεται από την Παρασκευή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε 202.106 δημοσίους υπαλλήλους.
Στο σύστημα αυτό, αναμένεται να μπουν τις 27 Δεκεμβρίου άλλοι 200.000 υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης και συγκεκριμένα από τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Πολιτισμού, Εργασίας αλλά και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου και του ΕΣΡ.

Αρχίζουν οι μετατάξεις υπαλλήλων από τις Νομαρχίες στους Δήμους

Αρχίζουν και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20-12-2010, οι υποχρεωτικές αυτή τη φορά μετατάξεις των υπαλλήλων νομαρχιών προς τους δήμους. Η διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων που προηγήθηκε το καλοκαίρι δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών , το προσωπικό που υπηρετεί σε οργανικές μονάδες μετατάσσεται σε Δήμους στους οποίους περνούν και οι αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Οι υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά στο Δήμο της έδρας του νομού ή εντός των ορίων του νομού, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε συναφείς κλάδους και ειδικότητες.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις της Δημάρχου

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με στελέχη της Νέας Προοπτικής βρίσκεται η εκλεγμένη Δήμαρχος Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη, προκειμένου να αποκτήσει μια κατά το δυνατόν συνολική εικόνα των δεδομένων της περιοχής, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων της με τη νέα χρονιά.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος παραχώρησε ήδη ένα γραφείο στη νέα Δήμαρχο στον 3ο όροφο του Δημαρχείου, προκειμένου να τη διευκολύνει στο έργο της, αλλά η κ. Αποστολάκη πραγματοποιεί συναντήσεις και εκτός του Δημαρχείου.

Για πάντα στα κίτρινα ο Σκόκο

Έμεινε η σημαία της ομάδας μετά από απαίτηση του Χιμένεθ και άψογο τακτικό χειρισμό από το Σταύρο Αδαμίδη.