Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αντίσταση στο άγχος...

Πλατεία Πατριάρχου, Κυριακή μεσημέρι. Ήλιος με δόντια, καφετέριες που γεμίζουν σιγά- σιγά με παρέες, χαλαροί ρυθμοί. Ένας ορκισμένος ποδηλάτης άφησε για... ξεκούραση το όχημά του δίπλα στο στύλο. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σκαρφάλωσαν ήδη στις κολώνες, αλλά... ντρέπονται να ανάψουν, καθώς το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν ήλθε ακόμα. Ο κακόμοιρος ο ζητιάνος βολεύεται για άλλη μια φορά στο σκληρό, αλλά φιλόξενο παγκάκι της πλατείας, απλώνοντας στα 2 τετραγωνικά του, όλη του την περιουσία.

Νέα Φιλαδέλφεια, Νοέμβριος 2010. Ελπίδα και δυστυχία, κρίση και χαλάρωση, δυσκολίες και όμορφες στιγμές μπλέκονται αξεδιάλυτα, δείχνοντας την αντίφαση, που είναι τόσο πολύ συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση.

Καλό το ονειροπόλημα, αλλά ξημερώνει άλλη μια (δύσκολη) Δευτέρα. Καλή σας εβδομάδα...

Κιτρινόμαυρη νίκη και στο μπάσκετ

Η "βασίλισσα" των χιλίων προβλημάτων κατάφερε να νικήσει εκτός έδρας το μαχητικό Περιστέρι με 87-82. Μια αχτίδα φωτός στο πηχτό σκοτάδι της ομάδας μπάσκετ, το οποίο σκοτάδι κρατάει χρόνια...

Μνήμη Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ' σήμερα στους Απομάχους

Πλήθος πιστών βρέθηκε σήμερα στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην αρχή της περιοχής Απομάχων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Ιωνίας και Φιλαδελφείας κι ο δήμος της πόλης μας, προκειμένου να τιμήσει την μνήμη του Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Νέα Φιλαδέλφεια και για τη μνήμη του οποίου η κεντρική πλατεία της πόλης ονομάστηκε Πλατεία Πατριάρχου. 
Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ' γεννήθηκε στην Σιγή Προύσης Βιθυνίας το 1860 και το επώνυμό του ήταν Αράμπολου. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και απεφοίτησε το 1885 . Χειροτονήθηκε Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Προύσης Ναθαναήλ (1886) και ορίστηκε Πρωτοσύγκελος του. Το 1896 εξελέγη Επίσκοπος Ροδοστόλου ως Βοηθός του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως για την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Το 1899 εξελέγη Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης , το 1906 Τραπεζούντος, το 1913 Κυζίκου και το 1924 Δέρκων . Διαδέχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1924 στον Οικουμενικό Θρόνο τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ΄ με το όνομα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ ΄. Στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι Τουρκικές Αρχές τον συμπεριέλαβαν στην ανταλλαγή των πληθυσμών και τον απέλασαν βίαια στην Ελλάδα. Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος παρέμεινε δι ολίγο στην Θεσσαλονίκη,μ ετά στην Χαλκίδα και τέλος στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Παραιτήθηκε του Πατριαρχικού αξιώματος στις 22 Μαΐου 1925 διευκολύνοντας έτσι την εκλογή νέου Οικουμενικού Πατριάρχου (Βασιλείου Γ΄) και αφοσιώθηκε στην περίθαλψη και την ηθική στήριξη των εκ Μικράς Ασίας προσφύγων, τιμώμενος από το Έθνος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Εκοιμήθη στην οικία του στην Ν. Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930 και εκηδεύθη την επομένην από τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών με τιμές Αρχηγού Κράτους. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών παραπλεύρως του Ι. Ναού των Αγίων Θεοδώρων. Το 2008 ο Δήμος Ν . Φιλαδελφείας σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Φιλαδελφείας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Ν. Φιλαδελφείας, ανήγερε στην κεντρική πλατεία της Πόλεως, που φέρει και το όνομα του, ανδριάντα προς τιμήν του τον οποίον απεκάλυψε σε ειδική τελετή η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 13 Μαΐου 2008.-

Κι η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης με 85 δις ευρώ

Σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ κατέληξαν νωρίς το μεσημέρι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες να επικυρώσουν τη συμφωνία σήμερα, πριν από το άνοιγμα των αγορών...
 
Ωστόσο, εκτός από τη διάσωση της Ιρλανδίας, «στο τραπέζι» βρίσκεται και η γαλλογερμανική πρόταση σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών σε έναν μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων χρέους.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας του και αναμένει πλέον από τους ευρωπαίους υπουργούς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα δημοσιευθεί σήμερα.

Οι όροι

Τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει δάνειο ύψους τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και στο ύψος του επιτοκίου, το οποίο αναμένεται να είναι «τσουχτερό».

Η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- κοντά στη δεκαετία, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα.

Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο για το δάνειο που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%. Η εφημερίδα «Irish Times» αναφέρει ότι το ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» στο 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με το 4,7% με το οποίο η χώρα δανειζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι επίσης σαφώς υψηλότερο από το 5,2% που ορίζει το μνημόνιο του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Άμεσα αντέδρασε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, «Fine Gael», το οποίο ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνά το 6% δεν θα είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Ελλάδα- που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Ανάπτυξη οικονομίας, δικαίωμα εργασίας, προστασία περιβάλλοντος τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων μηνών

Κρίσιμες όχι μόνο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα, αλλά και για την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του είναι οι επόμενες 100 ημέρες.

Η κυβέρνηση καλείται να καλύψει τον χαμένο χρόνο που μεσολάβησε από την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του Μνημονίου (τον Αύγουστο) έως τη δεύτερη (τον Νοέμβριο) και να εφαρμόσει συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για να το πετύχει αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπη με οργανωμένες συντεχνίες, όπως αυτές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και της ΔΕΗ, με τις οποίες είχε προνομιακές πολιτικές σχέσεις, αλλά και με ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι κ.ά.

Κι όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τη βαθιά ύφεση στο εσωτερικό και από τη ραγδαία εξάπλωση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες και στη χώρα μας.

Το κύριο βάρος επωμίζονται τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ενέργειας).
- Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει κατ’ αρχάς να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος (9,4% του ΑΕΠ) και να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κριτήριο επίδοσης (performance criterion) που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το οποίο έχει καθοριστεί στο 5,7% του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο δίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Επίσης, καλείται να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δεδομένου ότι η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων το 2011 και κυρίως τα επόμενα χρόνια προβλέπεται κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους και να θέσει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, συστήματα παρακολούθησης των εσόδων και των δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πρωτίστως των ΔΕΚΟ, από τις οποίες προβλέπεται να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να προωθήσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
- Ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ που προβλέπει δραστικές περικοπές αποδοχών, αύξηση εισιτηρίων κ.ά., και να προχωρήσει αμέσως μετά σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τον ΟΑΣΑ.
- Για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, μείζων στόχος είναι να ελέγξει τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονόμηση πόρων 2,1 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος. Ωστόσο, το παρελθόν του κ. Λοβέρδου, δηλαδή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με διαδικασίες εξπρές, ήταν από τα βασικά επιχειρήματα που έκαμψαν τις αμφιβολίες τους.
- Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη πρέπει να προωθήσει ρύθμιση με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών. Επίσης, θα πρέπει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την προσφυγή στη διαιτησία. Και οι δύο ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή, αφού πρώτα πάρουν την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή, όπως αυτή που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα.
- Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πρέπει να προωθήσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
- Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ενας από τους πιο δύσκολους στόχους είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, επί της ουσίας η δυνατότητα πρόσβασης ιδιωτών στην παραγωγή ρεύματος στον λιγνίτη. Το ΔΝΤ μπορεί να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, αλλά είναι σημείο αιχμής για την Κομισιόν. Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, υπό την πίεση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για πώληση ή ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ.

Κρίνεται η 4η δόση και η επιμήκυνση

Η επίτευξη των στόχων που θέτει το Μνημόνιο έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δεν θα κρίνει μόνο την καταβολή της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ. Θα κρίνει ενδεχομένως και την απόφαση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πεπεισμένο ότι αυτή η απόφαση θα αμβλύνει τις πιέσεις των αγορών και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Γι’ αυτό είχε προτείνει να ληφθεί η απόφαση έως το τέλος του 2010. Τα εναλλακτικά σενάρια είναι, άλλωστε, έτοιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την αντίθεση της Γερμανίας, ήταν πιο συγκρατημένη. Θεωρούσε και θεωρεί ακόμη ότι εάν ληφθεί πρόωρα μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να στείλει ένα λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και διεθνώς.

Ετσι, αποφασίστηκε να επανεξετασθεί το θέμα προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, όταν θα συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος εφαρμογής του προγράμματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο οργανισμών ως προς το θέμα αυτό αντανακλώνται στις δηλώσεις των στελεχών τους την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ είπε ότι όλα είναι ανοικτά, από την επιμήκυνση έως τη χορήγηση νέου δανείου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάας Ντερούζ χαρακτήριζε πρόωρη τη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι εάν δεν έχουν επιτευχθούν οι στόχοι, η Γερμανία και η Ευρωζώνη θα αποκλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση της περιόδου αποπληρωμής, πιθανόν και με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.-
Η Καθημερινή- Βασίλης Ζήρας

Πότε θα απολαύσουμε ποδηλατόδρομους και στη Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

Πεζόδρομο -και μικρότερους πεζόδρομους-  έχουμε δόξα τω Θεώ. Δυνατότητα να δημιουργήσουμε ποδηλατόδρομο ακόμα και στην άκρη της Δεκελείας, επίσης έχουμε, έχει ήδη συζητηθεί από τοπικούς αξιωματούχους. Γιατί, δηλαδή, πρέπει να καθυστερούμε τη δημιουργία τέτοιων ποδηλατόδρομων, ώστε και το αυτοκίνητο να περιορίσουμε, και την σωματική μας άσκηση και την ευχαρίστηση από την πόλη μας να απολαμβάνουμε.

Το ποδήλατο ως μέσω μεταφοράς και σωματικής άσκησης  τίθεται μακροχρόνια, ως στόχος  από  το υπουργείο υγείας και γι' αυτό σε πρώτη φάση μέσα από πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε μεγάλα πάρκα της Αθήνας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου, με πρώτο το Πεδίο του Άρεως μετά την ολοκλήρωση των έργων, προκειμένου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αρχικά και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται διατηρώντας σε φόρμα το σώμα τους. Παρόμοιοι χώροι για ελεύθερο ποδήλατο, θα δημιουργηθούν στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και στο Ολυμπιακό χωριό.

Η ιδέα ανήκει στον κ. Αηδόνη, υφυπουργό υγείας, και σε πρώτη φάση τα ποδήλατα που που δοθούν θα είναι δωρεάν. Αν μετά από έξι μήνες διαπιστωθεί ότι τελικά το μέτρο του ποδηλάτου αξιοποιείται στο έπακρο, τότε θα δημιουργηθούν σε κάθε δρόμο ξεχωριστές λωρίδες για ποδήλατο ως μέσω μεταφοράς σε όσους το επιθυμούν.Παράλληλα και η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοινώνει  ξεχωριστές διαδρομές ποδηλάτου 40 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας,  από την Κηφισιά μέχρι και τη Γλυφάδα.

Ενα κοινό νόμισμα διχάζει την Ευρώπη

Τον Ιούλιο του 2009, η σκληρά χτυπημένη από την κρίση Ισλανδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πλειονότητα των Ισλανδών, όπως και των λοιπών Ευρωπαίων, πίστευε τότε ότι οι σφοδρές θύελλες στους ωκεανούς της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούσαν πολιτική τρέλα τη μοναχική πορεία ενός μικρού έθνους και αναζήτησε προστασία κάτω από τη στέγη του ισχυρού ευρώ. Ωστόσο, η επιβολή του Μνημονίου στην Ελλάδα, η οικονομική κατάρρευση της Ιρλανδίας και τα πιεστικά προβλήματα Πορτογαλίας και Ισπανίας έκαναν το ευρώ να φαντάζει, στα μάτια πολλών, ως μέρος όχι της λύσης, αλλά του ίδιου του προβλήματος. «Τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος είναι λιγότερο σαφή», δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφουρ Γκρίμσον, υποδηλώνοντας ότι η χώρα του δεν φλέγεται πλέον να υιοθετήσει το ευρώ.

Στον Μπέρναρ Σω ανήκει η πατρότητα του αφορισμού ότι Αμερική και Βρετανία είναι δύο έθνη που χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μια Ενωση εθνών που χωρίζεται από ένα κοινό νόμισμα. Μια από τις πιο έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, η Frankfurter Allgemeine, σχολίαζε τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής κρίσης ως εξής: «Η Ευρωζώνη διανύει περίοδο σκληρού αγώνα για την επιβίωσή της (...). Η κατάσταση είναι όντως δραματική. Το ευρώ, που υποτίθεται ότι θα καθιστούσε την ευρωπαϊκή ενότητα αμετάκλητη, απειλεί να εξελιχθεί σε νεκροθάφτη της».

Πραγματικά, αντί να στερεώνει την ενότητα της Ενωσης, το ευρώ ανοίγει το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στις ηγεμονικές χώρες του πυρήνα και στις υποτελείς χώρες της περιφέρειας. «Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ποιος;», διερωτώνται οι New York Times και σημειώνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής που επιβάλλει ο λεγόμενος μηχανισμός διάσωσης ΔΝΤ- Ε.Ε.: «Η ανάπτυξη θα μπορούσε να βοηθήσει, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα και μειώνοντας το χρέος αναλογικά με ένα αυξημένο ΑΕΠ. Ωστόσο, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιρλανδία έχουν ανάπτυξη. Και οι προϋπολογισμοί δρακόντειας λιτότητας, που είναι το αντάλλαγμα για τις δανειακές συμφωνίες, θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα». Η αμερικανική εφημερίδα καυτηριάζει την εξωφρενική αξίωση να περιορίσει η Ιρλανδία το έλλειμμά της από 32% σε... 3% μέσα σε τέσσερα χρόνια και προσθέτει: «Αν δεν τους επιτραπεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος, θα χωλαίνουν για χρόνια».

Πολλοί ενοχοποιούν γι’ αυτά τα αδιέξοδα τον οικονομικό ιμπεριαλισμό του Βερολίνου. Δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη η πολιτική μυωπία των γερμανικών ελίτ, οι οποίες φαίνεται να υποτιμούν μια βασική ιδιομορφία της σημερινής κρίσης: το γεγονός, δηλαδή, ότι οι περιφερειακές χώρες της Ενωσης, εκτός από περισσότερο ευάλωτες στο οικονομικό πεδίο, είναι και οι πιο εύφλεκτες στο κοινωνικό και οι πιο «επικίνδυνες» στο πολιτικό, λόγω των ιστορικών παραδόσεων και της σημερινής επιρροής της Αριστεράς, αλλά και των ισχυρών, έστω και σε λανθάνουσα κατάσταση, εθνικιστικών ρευμάτων (Σιν Φέιν, Βάσκοι, Καταλανοί κ.ά.). Ενας δυνητικά εκρηκτικός συνδυασμός, ο οποίος απειλεί να προκαλέσει τη «Λατινοαμερικανοποίηση» της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Παραμένει γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ηπείρου, μαζί με τη Ρωσία, που μπορεί να υπάρξει ως μεγάλη οικονομική δύναμη και αυτοτελώς, χωρίς το ευρώ - κάτι που θα σημάνει, τελικά, και χωρίς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πολιτικό όμως επίπεδο, δεν θα μετράει παρά ως μεσαία περιφερειακή δύναμη, αν δεν ηγείται μιας μεγάλης Ενωσης ή αν, ακόμα χειρότερα, περιβάλλεται από απογοητευμένους και μνησίκακους πρώην εταίρους, οι οποίοι θα έχουν βιώσει τα χρόνια του Μνημονίου ως τη δική τους εκδοχή της ταπεινωτικής Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Σε πρόσφατο άρθρο στους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής Γκίντεον Ράχμαν έγραφε: «Η υπόθεση που μου φαίνεται αυτή τη στιγμή πιθανότερη είναι ότι το κοινό νόμισμα όντως θα καταρρεύσει τελικά και ότι ο δήμιός του θα είναι η ίδια η Γερμανία». Ο Βρετανός αρθρογράφος δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Το ιστορικό στοίχημα του Φρανσουά Μιτεράν και του Ζακ Ντελόρ ήταν ότι το ευρώ θα έλυνε οριστικά το χρόνιο δίλημμα «γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία» υπέρ της δεύτερης, «καλής» εκδοχής. Σήμερα φαίνεται πολύ πιθανό ότι το στοίχημα θα χαθεί. Απομένει να δούμε αν κάποιοι, κάπου, με κάποιο τρόπο έχουν αρχίσει να καταστρώνει ένα plan B' που λένε κι οι Αγγλοσάξωνες...
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Η Καθημερινή

Μαρινάκης: Ολυμπιακός, Σκάι, metro, κι επέλαση στις εφημερίδες

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης σκέφτεται σοβαρά να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον χώρο των media. Η αγορά του Ολυμπιακού, αναχαίτισε για ένα διάστημα το στρατηγικό σχέδιο του μεγαλομετόχου του «Θρύλου». Τώρα, λοιπόν, που έχει αρχίσει να μπαίνει το νερό στ' αυλάκι, ο Μαρινάκης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει και το «σχέδιο media». Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε προ δεκαπενθημέρου επαφές με τα αφεντικά δύο μεγάλων εκδοτικών Συγκροτημάτων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της συμμετοχής του, σ' αυτά. Όπως, αναφέρουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, και πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Πλειοψηφικό πακέτο
Με δεδομένο ότι η επιχειρηματική λογική του Μαρινάκη, είναι η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, των μετοχών, σ' όποια εταιρεία αποφασίζει να συμμετάσχει, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως ο εφοπλιστής θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, ο εφοπλιστής, βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό του σε εκδοτικό Συγκρότημα , που έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο του Τύπου. Όσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του, προκαλέσουν ευχάριστες εκπλήξεις για τους εργαζόμενους στο Τύπο.

Αντιπρόεδρος στον ΣΚΑΙ
Πέραν, όμως, των προχωρημένων επαφών που έχει με τα αφεντικά, δύο Συγκροτημάτων, αξίζει να αναφερθεί και η πληροφορία που τον θέλει, να διευρύνει και την συμμετοχή του, στον όμιλο του ΣΚΑΙ, στον οποίο προσφάτως, έγινε αντιπρόεδρος. Ο Μαρινάκης, όπου κάτσει, κι' όπου σταθεί, επισημαίνει την άριστη συνεργασία που έχει τόσο με τον Γιάννη όσο και με τον Θέμη Αλαφούζο της «Καθημερινής». Κατά το παρελθόν, είχε γραφτεί ότι είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο εισόδου του εφοπλιστής και στην ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου. Ανεξάρτητα, όμως, από την συμμετοχή του στον ΣΚΑΙ, αξίζει επίσης, να αναφερθεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν δει το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει ξεκινήσει επαφές με τους Αναστασιάδη και Καραμήτσο, για την είσοδό του, στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά..

Επιλέγει τους «πρωταγωνιστές»
Όσοι γνωρίζουν τους σχεδιασμούς Μαρινάκη, αναφέρουν ότι ο στόχος του, είναι η δημιουργία ενός Ομίλου Media, ο οποίος θα στηθεί σε νέα επιχειρηματικά πλαίσια. Στις μέχρι τώρα κινήσεις του, ο εφοπλιστής έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Ολυμπιακού (πρώτη ομάδα στην χώρα), της συμμετοχής του στον ΣΚΑΙ (πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός) και της εξαγοράς της free press εφημερίδας metro (πρώτη στο χώρο των free press). Το αφεντικό του Θρύλου θα εξακολουθήσει να κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης. Αυτό σημαίνει, ότι οι όποιες κινήσεις κάνει, τόσο στον ηλεκτρονικό Τύπο, όσο και στα έντυπα θα αφορούν «μαγαζιά» που πρωταγωνιστούν στον τομέα τους. Με απλά λόγια θα συνεργαστεί με τους Leaders.

Φτιάχνει όμιλο media
Οι επαφές που έχει ο Μαρινάκης, πιστοποιούν ότι έχει ένα και μόνο στόχο. Να διευρύνει την συμμετοχή του, τόσο στον χώρο της τηλεόρασης, όσο και στον χώρο των εντύπων και του internet. Κάποιοι, μάλιστα, λένε, ότι ήδη έχει αποφασίσει σε ποια «μαγαζιά» θα μπει. Όσοι τον γνωρίζουν το παρασκήνιο, αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος να ρίξει χρήμα για να φτιάξει έναν Όμιλο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά και στις απαιτήσεις της νέας εποχής. «Ο Μαρινάκης επενδύει δεν πετάει λεφτά» αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που ξέρει πως δρα επιχειρηματικά. Η διάθεση του εφοπλιστή να διευρύνει την συμμετοχή του στα Media, έρχεται σε μια περίοδο που ο χώρος δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως, κάτι που το γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα ο ίδιος.

Ενισχύει τα free press
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις όποιες επαφές κάνει σε επίπεδο συμμετοχής ή εξαγοράς άλλων Μέσων, αξίζει να σημειωθεί ότι από την στιγμή που αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της free press εφημερίδας metro, έχει προχωρήσει στην έκδοση της πρώτης δωρεάν αθλητικής εφημερίδας «Stadio by metro», η οποία διανέμεται σε 100000 φύλλα, σε όλη την Αττική, αλλά και εντός του Σταδίου Καραισκάκη. Ο όμιλος της metro προετοιμάζει ένα σύγχρονο ενημερωτικό portal, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του αθλητικού site www.woop.gr, από τον Όμιλο ΣΚΑΙ.

Βγάζει και εβδομαδιαίο φύλλο
Ήδη έχουν ξεκινήσει η προετοιμασίες για την έκδοση εβδομαδιαίου φύλλου ποικίλης ύλης. Πρόκειται για την metro weekend, η οποία θα κυκλοφορεί δωρεάν κάθε Σάββατο σε 250.000 φύλλα.