Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κάποτε Ποδονίφτης, σήμερα Βρωμοπόταμος......

Η αναγνώστριά μας Juanita La Quejica σημειώνει στο blog της:
Στις κοίτες του κάποτε Ποδονίφτη και σήμερα Βρωμοπόταμου, οι Χαλκιδονιώτες αναστενάζουν και κινδυνεύουν, όπως διαβάζουμε εδώ.

Καθιζήσεις χρόνων, λάσπες, καταστροφές. Μην αναφερθούμε και στα μολυσμένα κουνούπια, που μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε τις αυλές μας ακόμα και στον καύσωνα φορώντας τσίγκινα σώβρακα.

Πολλά γλέντια ρίχνουμε εδώ στην μικρή μας πόλη, που δυστυχώς δεν έχουν να κάνουν με τις τοπικές φιέστες της Πρωτομαγιάς.

Και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Φιλαδελφειώτες και Χαλκιδονιώτες, κερδισμένοι και ηττημένοι, ζωντανοί και πεθαμένοι, σε κάθε σχετική ερώτηση απαντούν με τον ίδιο τρόπο: δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων ο Βρωμοπόταμος, κόψτε γείτονες τον λαιμό σας, μετακομίστε ή φτιάξτε κάστρα με τάφρους και αναχώματα.

Τελικά, μία είναι η λύση.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου κοντά στην επιστροφή του στην ΠΑΕ ΑΕΚ

Η παρουσία του Μίμη Παπαϊωάννου στην εκδήλωση των εγκαινίων του Σ.Φ. Αθήνας ήταν ξεχωριστή. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης ως διευθύνων σύμβουλος εκπροσώπησε την ΠΑΕ ΑΕΚ και μετά την ομιλία των υπευθύνων του συνδέσμου και τον καθιερωμένο αγιασμό, κάθισε δίπλα στον Παπαϊωάννου.

Του συστήθηκε και του είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία που έχει φέρει τον «μύθο» μακριά από την οικογένεια της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ του είπε ότι έχει συζητήσει με τον Σταύρο Αδαμίδη και έχουν αποφασίσει να γίνει σύντομα ένα ραντεβού μεταξύ τους για να καταλάβει ο Μίμης ότι έχουν αλλάξει πολλά στην διοίκηση.

Μάλιστα, η ΠΑΕ θέλει κοντά της τους παλαιμάχους, καθώς τους θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Ετσι, μετά από συζήτηση για αρκετή ώρα ο Παπαϊωάννου έδειξε να συνειδητοποιεί τις αγνές προθέσεις της διοίκησης και οι Σεραφείδης Σιμιγδαλάς του είπαν ότι τις επόμενες ημέρες όλοι μαζί θα πάνε στην Γράμμου για να συναντήσουν τον Αδαμίδη και να επιστρέψει ο «μύθος» στην οικογένεια της ΑΕΚ ξανά…

Ο Νόνι Λίμα ανέλαβε τον Άτταλο- ΑΟΝΦ

Ο παλαιός ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, ο Νόνι Λίμα (άφησε εποχή στη θέση του "κόφτη") αποτελεί το νέο προπονητή του Άτταλου- ΑΟΝΦ, με σημερινή απόφαση της διοίκησης του συλλόγου

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του δήθεν

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία γύρω από τις πολιτικές πεποιθήσεις της εκλεγμένης Δημάρχου Έφης Γαϊτανά- Αποστολάκη. Διακινείται η άποψη ότι είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα ορισμένα SMS που διατρέχουν την πόλη μας αναφέρουν και τον αριθμό μητρώου της.

Πρόκειται για μια χοντροκομμένη προσπάθεια να υπονομευθεί η δημόσια παρουσία της νέας Δημάρχου, πριν καν αυτή αρχίσει! Ακόμα δεν τον είδαμε, λέει ο λαός μας, Γιάννη τονε βγάλαμε!

Επειδή έχω διαβάσει κι ακούσει απίθανα πράγματα γύρω από αυτό το θέμα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία αν τα συνέλεγα θα έφτιαχνα εγχειρίδιο ανεκδότων με πρωταγωνιστές όσους τα διακινούν, είναι σκόπιμο νομίζω να επιστρέψουμε στη σοβαρότητα και να θυμηθούμε μαζί τα εξής:

- Η κυρία Γαϊτανά- Αποστολάκη εξελέγη επικεφαλής της Νέας Προοπτικής μόλις λίγες ώρες μετά τον αιφνίδιο χαμό του συζύγου της και νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών Γιώργου Αποστολάκη. Εξελέγη στο όνομά του, για να συνεχίσει το αυτοδιοικητικό του έργο. Κι έτσι νίκησε. Ούτε ως ΠΑΣΟΚ, ούτε ως Νέα Δημοκρατία, ούτε ως τίποτα από αυτά. Ως χήρα του Αποστολάκη και συνεχιστής του έργου του νίκησε. Όλα τα άλλα αποδεικνύουν αβάσταχτη ελαφρότητα.

- Το τι κάνει ο καθένας πίσω από το παραβάν, ή σε ποιο κόμμα είναι γραμμένος αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο αν ο ίδιος δεν αποφασίσει να το δημοσιοποιήσει. Ζούμε σε καθεστώς Δημοκρατίας (ευτυχώςςςςςς) κι αυτοί οι κανόνες είναι δεδομένοι για κάθε γνήσιο Δημοκράτη, οποιασδήποτε παράταξης.

- Η ίδια η κυρία Αποστολάκη δεν έχει μιλήσει για τίποτε από όλα αυτά, αλλά οι καλοθελητές επιχειρούν με τον πιο ύπουλο τρόπο να υπονομεύσουν την ενότητα της Νέας Προοπτικής και τη δυνατότητα της Γαϊτανά- Αποστολάκη να διοικήσει αποτελεσματικά το Δήμο. Εμείς ως blog, εφημερίδα και όμιλος ενημέρωσης, θα αντισταθούμε σθεναρά σε αυτή την προσπάθεια. Η νέα Δήμαρχος πρέπει να διευκολυνθεί, προς όφελος της πόλης, όχι να υπονομευθεί και μάλιστα με τέτοιο τρόπο. Εξελέγη Δήμαρχος, όχι κομματάρχης στο όνομα οποιουδήποτε κόμματος.

Και μια τελευταία παρατήρηση (προς το παρόν... Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω με ονόματα και στοιχεία...): Είναι απίστευτο πώς ορισμένοι θεωρούν απαραβίαστα τα δικά τους προσωπικά δεδομένα, αλλά βγάζουν φόρα- παρτίδα στη δημοσιότητα τα προσωπικά δεδομένα των άλλων...

Μαζευτείτε...

Μεγάλη νίκη του Ιωνικού


Εξαιρετικός ο Ιωνικός ΑΣ του Π. Μεσσήνη νίκησε στο  κατάμεστο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου τον ισχυρό Κύδωνα Χανίων με 32-26 .                                                                                                   
Ο αγώνας ήτανε μονόλογος του Ιωνικού στο Β ημίχρονο όπου δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στου Κρητικούς, με οργανωμένη άμυνα και επίθεση έφτασε εύκολα στην σημαντική νίκη. Εκπληκτική εμφάνιση από όλους τους  παίκτες μας, ιδιαίτερα όμως από τους  Γκερτσο Θ, Δανήλο Μ.

"Είμαστε πολύ καλοί -ιδιαίτερα στο Β ημίχρονο -και η επικράτηση μας ήτανε δίκαια ,έχουμε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα με πολλές ισοδύναμες ομάδες και όλα είναι ανοικτά για την συνέχεια" συμφώνησαν οι Πονηρός Δ, Κανόνης Α και Δανήλος Ν.

Σεμινάρια για νέους αυτοδιοικητικούς

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ευαγγελινός φιλοξενεί στο blog του μια ενδιαφέρουσα είδηση που αναδημοσιεύουμε:

Το Υπουργείο Εσωτερικών διοργάνωσε διημερίδα επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών που προέκυψαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Για όσους ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη ενημέρωση αυτή υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr). Η θεματολογία που υπάρχει επεξεργασμένη θα βοηθήσει πολύ τις νέες δημοτικές αρχές αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
Καλό διάβασμα για τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες

Ο Καλόστος αντιδήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας

Με απόφαση του Δημάρχου Μιχάλη Κουτσάκη ορίστηκε αντιδήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας ο Ιερόθεος Καλόστος. Η θητεία και των δυο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Εκκρεμεί το "οκ" του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύμβαση προστασίας κι ανάπλασης του Άλσους

Δεν ψηφίστηκε, τελικά, η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την προστασία και ανάπλαση του Άλσους, όπως πρότεινε ο απερχόμενος Δήμαρχος Σταύρος Κόντος. Η διαδικασία είναι πρώτα να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Φιλαδέλφειας και μετά να παέι για τελική έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας.

Επειδή, όμως, στις 21 Δεκεμβρίου παύει να υφίσταται ως όργανο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, είναι σαφές ότι η έγκριση του Δημοτικού μας Συμβουλίου πρέπει να γίνει ΠΡΙΝ την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εντός του 2010, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια. Μετά από σύντομη και συναινετική συζήτηση, αποφασίστηκε να δοθεί στη νέα διοίκηση του Δήμου ένα εύλογο χρονικό διάστημα περίπου μαις εβδομάδας για να μελετήσει το σχετικό φάκελο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (πιθανώς την επόμενη Δευτέρα) να ληφθεί η σχετική απόφαση.-

Δεν θα διαλυθούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Φιλαδέλφειας κατά τη μεταβατική περίοδο

Όπως διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ο απερχόμενος Δήμαρχος Σταύρος Κόντος, η κατεύθυνση που θα δώσει στα στελέχη της διοίκησης και τους απερχόμενους δημοτικούς συμβούλους είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους για όσο διάστημα χρειαστεί η νέα δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησής τους, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2011, όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης". Κατά το διάστημα αυτό, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Κόντος, τα στελέχη της απερχόμενης διοίκησης θα υπογράφουν ΜΟΝΟ ό,τι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του κάθε Νομικού Προσώπου και δεν θα παίρνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες που ίσως δεσμεύσουν τη νέα δημοτική αρχή.

Πολύ σωστό και λογικό μου φαίνεται εμένα.

Η "Καθημερινή" για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια

Σε ρεπορτάζ του στην "Καθημερινή" ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος γράφει:

Να μετακινήσει τον χώρο του γηπέδου της κατά 16,3 στρέμματα μέσα στον χώρο του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας ζητεί η ΠΑΕ ΑΕΚ, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέου γηπέδου 28.000 θέσεων. Τα νέα σχέδια είναι σαφώς πιο «προσγειωμένα» από τα αντίστοιχα του 2003, ωστόσο προϋποθέτουν «ειδική μεταχείριση», καθώς ολόκληρο το άλσος είναι χαρακτηρισμένο δασικό και αναδασωτέο και επομένως απαγορεύεται από το Σύνταγμα η αλλαγή χρήσης του. Ανάλογη πρόταση -για τη δημιουργία πρόσθετων αθλητικών εγκαταστάσεων μέσα στο άλσος, δίπλα στο γήπεδο- είχε απορριφθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Η ΑΕΚ είναι μια από τις λίγες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στη χώρα μας η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια απόλυτα «καθαρή» από νομικής άποψης έκταση.

Τα οφέλη
Το οικόπεδο των περίπου 30 στρεμμάτων δίπλα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας παραχωρήθηκε στην ομάδα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1934, ενώ η κατασκευή οργανωμένου γηπέδου ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα, στις 4 Μαρτίου 1937. Στις αθώες εκείνες εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου η ΑΕΚ ήταν σημαντικότατο κομμάτι της ζωής της Νέας Φιλαδέλφειας και το γήπεδό της σημείο αναφοράς όχι μόνο στον προσφυγικό οικισμό, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Με την έννοια αυτή, η επαναδημιουργία του γηπέδου στον ίδιο χώρο επανασυνδέει την ΠΑΕ με τη Φιλαδέλφεια, προσφέροντας παράλληλα στην οικονομία της περιοχής, που είχε «δεθεί» με τη λειτουργία του γηπέδου.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να τηρείται η νομιμότητα. Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Ποια είναι η πρόταση, που με συνθήκες άκρας μυστικότητας κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος;

Η πρόταση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητεί να εγκριθεί η ανέγερση ενός γηπέδου 28.000 θέσεων με περιορισμένες εμπορικές χρήσεις, χωρίς κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Μόνο που η ΠΑΕ ζητεί τη «μετακίνηση» του γηπέδου προς την πλευρά του Περισσού: κατά 25 μέτρα προς την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και 50 μέτρα προς την οδό Φωκών. Αυτό προϋποθέτει ότι το γήπεδο θα «μπει» στο άλσος κατά 8.170 τ.μ. και 8.160 τ.μ. αντίστοιχα, ήτοι 16.330 τ.μ., των οποίων η ΑΕΚ ζητεί την παραχώρηση κατά χρήση. Ως αντάλλαγμα προσφέρει την αντίστοιχη γη που θα απελευθερωθεί από τη μετακίνηση του γηπέδου, την οποία υπόσχεται ότι θα δεντροφυτεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ανήκει στη διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας.

Αναδασωτέα έκταση
Ομως, η παραχώρηση αυτή δεν είναι απλή. Ολόκληρο το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είχε κηρυχθεί αναδασωτέο στις 13.5.1915. Μπορεί το 1934 η έκταση της ΑΕΚ να εξαιρέθηκε από την αναδασωτέα περιοχή για να παραχωρηθεί στην ομάδα, ωστόσο όλα αυτά έγιναν πολύ πριν από το Σύνταγμα του 1975, που ενδυνάμωσε την προστασία των δασών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δικτατορίας (22.12.1971) εγκρίθηκε η παραχώρηση 27 στρεμμάτων από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και διά αυτής στην ΑΕΚ (για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων), ωστόσο η απόφαση ανακλήθηκε στις 20.5.1975.
Μπορεί λοιπόν να «μπει» ένα γήπεδο μέσα σε αναδασωτέα έκταση;

Το ΣτΕ
«Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η έκταση που είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και μορφή», λέει στην «Κ» ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης. «Επίσης η νομοθεσία δεν προβλέπει μηχανισμό «ανταλλαγής» για την πολεοδόμηση μιας έκτασης». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με ειδική (δηλαδή ευνοϊκή) νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως το πιθανότερο θα ήταν να «έπεφτε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου για θέματα δασών υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο θέμα της ΑΕΚ, ωστόσο δεν θα διακινδυνεύσει μια «φωτογραφική» ρύθμιση που θα απορριφθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Τα παθήματα του παρελθόντος «οδηγός» για το μέλλον
Αραγε θα διδαχθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος -και φυσικά η ΠΑΕ ΑΕΚ- από τα «παθήματα», ώστε να μην τα επαναλάβει; Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε πριν από λίγα χρόνια όχι μόνο την πρόταση δημιουργίας ενός τεράστιου γηπέδου- εμπορικού κέντρου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά κυρίως την προσπάθεια της Πολιτείας να εγκρίνει τα σχέδια αυτά, παρακάμπτοντας τον δικαστικό έλεγχο...

Τον Σεπτέμβριο του 1999 το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια επλήγη από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας. Ανεξάρτητα με το αν οι ζημιές ήταν τέτοιες που να απειλούσαν τη στατική του κατάσταση, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε, σε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση, την κατεδάφιση του γηπέδου και την ανέγερση νέου. Υπερεκτιμώντας τότε την προ-Ολυμπιακή αισιοδοξία και σε συνεννόηση με τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004, η ΠΑΕ παρουσίασε σχέδιο δημιουργίας εμπορικού- αθλητικού κέντρου στη θέση του παλαιού γηπέδου (32.000 θέσεων, με κλειστό μπάσκετ, 2 κλειστά βόλεϊ και 22.000 τ.μ. καταστημάτων).

Ωστόσο, τα μεγαλεπήβολα σχέδια έφεραν την ΠΑΕ σε σύγκρουση με τον τοπικό δήμο, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην υπουργική απόφαση που ενέκρινε τα νέα σχέδια. Ενώ η δίκη εκκρεμούσε, η Πολιτεία παρενέβη -καθώς ο κίνδυνος ακύρωσης των έργων ήταν ορατός- και εξέδωσε νόμο (3207/2003) με τον οποίο ενέκρινε την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, παρακάμπτοντας τη δίκη. Το κρίσιμο σημείο ήταν ότι, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε για πρώτη φορά με νόμο όλες τις απαιτούμενες για την ολοκλήρωση του έργου άδειες, προκειμένου να μην είναι πλέον δυνατή η προσβολή των αποφάσεων στο ΣτΕ (λάθος που δεν επανέλαβε στην περίπτωση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ). Πέντε χρόνια αργότερα, το ΣτΕ (απόφαση 1847/08) ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους του γηπέδου. Οπως αποφάσισε το ΣτΕ, με την τροπολογία «επιχειρείται ο σχεδιασμός ενός έργου, το οποίο ενόψει της φύσεως και του μεγέθους του, αλλά και των προβλεπομένων χρήσεων των χώρων του (αθλητικών, εμπορικών και άλλων) έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής όχι μόνον των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και, γενικότερα, των κατοίκων της πόλεως των Αθηνών», αναφέρει.

Παράλληλα η απόφαση κρίνει ότι οι διατάξεις του ν. 3044/2002 στον οποίο είχε βασιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προκύπτουν οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι που θα δικαιολογούσαν τη θέσπιση μιας πολεοδομικής ρύθμισης με νόμο (στη συγκεκριμένη περίπτωση, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στη Νέα Φιλαδέλφεια). Το δικαστήριο μάλιστα επέκρινε την Πολιτεία καθώς προσέφυγε στη θέσπιση νόμου ενώ εκκρεμούσε προσφυγή κατοίκων της Φιλαδέλφειας για το θέμα, προσπαθώντας προφανώς να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο.

Το πρώτο Μνημόνιο, εν έτει 1843...

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών,  τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική  οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.

Οι τόκοι που έπρεπε να  καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7  εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.

Αυτές  αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. 

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών. 

Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.

Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:
1.    Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2.    Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3.    Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4.    Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. 
5.    Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6.    Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
τα δημόσια έργα.
7.    Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8.    Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9.    Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

Μια πολύ περίεργη αναφορά του Σταύρου Κόντου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Απαντώντας σε ερώτηση του Παντελή Γρετζελιά, ο απερχόμενος Δήμαρχος Σταύρος Κόντος στο χθεσινοβραδυνό Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας, αποκάλυψε ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, έγιναν περίπου εκατόν πενήντα (150!) μηνύσεις εναντίον καταστημάτων στην πόλη!

Πρόκειται για τεράστιο αριθμό μηνύσεων και η σύνδεσή του -χρονικά, προς το παρόν- με τις δημοτικές εκλογές το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ο κ. Κόντος είπε ότι "θα το ψάξει", οπότε κι εμείς -που θα κάνουμε το ίδιο- αναμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα.