Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ετοιμασίες μετάβασης στο νέο Δήμο

Δύο εγκυκλίους στις οποίες περιγράφονται οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να αναρτηθούν οι νέες πινακίδες των δήμων, που προέκυψαν μετά τις αλλαγές λόγω του «Καλλικράτη», τουλάχιστον στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του νέου δήμου, στα κεντρικά καταστήματα των συνενούμενων δήμων με πρόσθετη αναφορά στο όνομα της Δημοτικής Ενότητας (πχ Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνας) και όπου είναι εφικτό στα καταστήματα των άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι ο υπάρχων χώρος συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είναι επαρκής για τις ανάγκες του νέου, πολυπληθέστερου, δημοτικού συμβουλίου τόσο από άποψη χώρου όσο και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε να επιδιωχθεί η εξεύρεση άλλου δημοτικού χώρου, άλλως, μέχρι την ανεύρεση καταλληλότερου χώρου, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στις εγκαταστάσεις του δημοτικού καταστήματος της έδρας του νέου Δήμου.

Ακόμη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των σφραγίδων του νέου Δήμου, να πραγματοποιηθεί η προμήθεια εντύπων και τροποποιημένων εντύπων (τριπλοτύπων και πιστοποιητικών) με το όνομα του νέου Δήμου, ενώ οι νυν Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους ώστε να ρυθμιστεί κάθε ζήτημα σχετικά με την ομαλή εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.
Ανάλογες είναι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, για την ομαλή λειτουργία των νέων Περιφερειών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Θα πρέπει δηλ. να αναρτηθούν οι απαραίτητες πινακίδες με το όνομα της Περιφερείας στο κατάστημα της έδρας της, να διασφαλιστεί ότι ο υπάρχων χώρος όπου συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι επαρκής για τις ανάγκες του νέου, πολυπληθέστερου Περιφερειακού Συμβουλίου, να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των σφραγίδων της Περιφέρειας και η προμήθεια εντύπων και τροποποιημένων εντύπων με το όνομα της Περιφέρειας.

Γενναία τοποθέτηση Κόντου για ένα ακανθώδες ζήτημα

"Υπάρχει επαγγελματικό δικαίωμα, το οποίο δεν υπόκειται σε ηθικού τύπου περιορισμούς. Μόνο σε νομικού". Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος, μιλώντας για τον οίκο ανοχής της οδού Αντιοχείας.

Όπως υποστήριξε επίσης ο κ. Κόντος, "οι γυναίκες που ασκούν αυτό το επάγγελμα έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να το κάνουν. Αν εμείς έχουμε ηθικές αναστολές, δεν μπορεί να τις εμποδίσει να ασκούν το νόμιμο επάγγελμά τους. Επιπροσθέτως, αν τις ωθήσουμε στην παρανομία, τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια. Κανένα σημείο της πόλης δεν πληροί τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει (300 μέτρα απόσταση από σχολείο και εκκλησία). Μετά και την εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη, είμαστε ουσιαστικά υποχρεωμένοι να δώσουμε άδεια λειτουργίας. Δεν πρέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μας οδηγήσει στο να φύγουμε με μια "ρετσινιά".

Θετικά τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Σκαρπαθιώτης, που έδωσε και συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για τη γενναία απόφαση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Κότσιρας ρώτησε αν υπάρχουν άλλοι δήμοι του Λεκανοπεδίου έδωσαν τέτοιες άδειες -εκτός της αχανούς Αθήνας- κι αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να πάμε σε μείωση των 300 μέτρων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Χωρινός ζήτησε να μη ληφθεί απόφαση. "Αν υπάρξει ψηφοφορία εγώ θα απέχω", πρόσθεσε ο κ. Χωρινός.

Ο κ. Κόντος είπε ότι η παρούσα διοίκηση είναι εν ενεργεία ως τα τέλη του χρόνου και δεσμεύτηκε να το λύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ζήτησε να ψηφιστούν τα 200 μέτρα απόσταση, ώστε να γίνει δυνατή (γιατί τώρα είναι αδύνατη) δυνητικά η λειτουργία του καταστήματος. "Εδώ πρέπει να τεθεί η βούληση του σώματος" πρόσθεσε ο κ. Κόντος.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του οίκου έλαβε το λόγο και ανέπτυξε τη νομική άποψή του γιά το θέμα, λέγοντας ότι κανένας Δήμος σε όλη την ελληνική Επικράτεια δεν έχει ορίσει άλλο όριο πλην των 200 μέτρων.

Ακολούθως ο κ. Χωρινός επέμεινε στην πρότασή του να αφεθεί το ζήτημα αυτό ώστε να το επιλύσει η νέα δημοτική Αρχή.

Κλείνοντας ο κ. Κόντος, απέρριψε την αναβολή και ζήτησε από το σώμα να αποφασίσει σήμερα.

Τελικά η πρόταση Κόντου πέρασε κατά πλειοψηφία, με δύο λευκά και δυο αποχές.

Η Παναγία η Βουρλιώτισσα είναι από σήμερα η πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας

Αναγνώστηκε πρόταση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου (Παναγίτσα) να ψηφιστεί ως πολιούχος της πόλης μας, η Παναγία η Βουρλιώτισσα. Ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος πρότεινε να ληφθεί τώρα η απόφαση -η οποία έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα- και σε αυτό υπερθεμάτισε ο πατήρ Παντελεήμων ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Η Παναγία η Βουρλιώτισσα θα εορτάζει την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση ομόφωνα.

Καμία κίνηση για τα δημοτικά τέλη, λέει ο Κόντος

Η απερχόμενη δημοτική Αρχή ρώτησε την Περιφέρεια εάν πρέπει να ορίσει το ύψος των δημοτικών τελών για το 2011 πριν την 31η Δεκεμβρίου. Η Περιφέρεια δεν έχει σαφή εικόνα, γι αυτό η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να πάρει καμία πρωτοβουλία επί του θέματος.

Επίσης ο κ. Κόντος είπε ότι έχει ετοιμάσει σειρά φακέλων για ενημέρωση της νέας Δημάρχου, τα οποία θέλει να της παραδώσει πριν αναχωρήσει (ο κ. Κόντος) για το εξωτερικό λόγω των εορτών.

Τέλος, μικρή ένταση δημιουργήθηκε για το ζήτημα των σχολικών λεωφορείων, καθώς υπάρχει αγωνία για το αν την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα εξυπηρετούνται. Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε να λυθεί το θέμα αύριο, με την ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Δήμου των γονέων και κηδεμόνων. Ο κ. Κότσιρας δεσμεύτηκε εκ μέρους της νέας δημοτικής Αρχής ότι στις 10 Γενάρη θα υπάρχουν τα πούλμαν στη διάθεση των μαθητών.

Ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο

Με ενημέρωση του Δημάρχου Σταύρου Κόντου ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το 1ο Δημοτικό (Σπαθάρη) ο Δήμαρχος είπε ότι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και τώρα εναπόκειται στη νέα δημοτική αρχή η διαχείριση του όλου θέματος

Για τα καταστήματα ο κ. Κόντος είπε ότι την εβδομάδα πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών έγιναν πάνω από 200 μηνύσεις στα καταστήματα της περιοχής, με αποτέλεσμα 12 καταστήματα να είναι έτοιμα να κλείσουν. Από αυτά τα 5 είναι λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και τα άλλα 7 λόγω πληθώρας μηνύσεων. "Δεν με ενδιαφέρει" πρόσθεσε ο κ. Κόντος, "ποιος έδωσε εντολη΄στην Αστυνομία να προβεί σε τόσες μηνύσεις στα καταστήματα της Φιλαδέλφειας. Όχι της Ιωνίας, όχι της Μεταμόρφωσης, όχι της Χαλκηδόνας. Ειδικά της Φιλαδέλφειας".

Τέλος ο κ. Κόντος μίλησε για την πλατεία Γεννηματά (περιοχή Κάκκαβα) για την οποία είπε ότι υπάρχει εκκρεμότητα και ότι πρέπει η νέα δημοτική αρχή να το διαχειριστεί.

"Ποτάμι" η Δεκελείας

Όχι από βροχή, αλλά από κίνηση. Πρώτη- νεκρό, πρώτη-νεκρό. Το γιατί το ξέρετε... Διότι οι "Ελληναράδες" έχουν κάνει τη ΛΕΩΦΌΡΟ Δεκελείας, δρόμο μιας λωρίδας. Ούτε Αστυνομία βλέπω, ούτε Δημοτική Αστυνομία ούτε τίποτα. Δυστυχώς...