Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει "ηθελημένης επιμήκυνσης"

Μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών και ακινήτων του δημοσίου, με στόχο 15 δισ. ευρώ έως το 2013, αλλά και μεγάλες περικοπές δαπανών με μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα, τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και την υγεία, καθώς και στις φοροαπαλλαγές, αλλά και επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και πιθανότατα επέκτασή του και στις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα γίνουν με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνέχισε τις συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς, καθώς την
πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης (1:00 το μεσημέρι), η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (2:00 μμ) και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (3:00 μμ). Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, παρουσία πάντοτε του κ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, την κ. Λούκα Κατσέλη και τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον κ. Δημήτρη Ρέππα και την κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Οι υπουργοί εξειδίκευσαν το πρόγραμμα στον τομέα τους, ενώ υπήρχαν και διαφορετικές προτάσεις κυρίως για τις πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στις κρίσιμες εταιρείες το δημόσιο θα κρατήσει τον έλεγχο και θα έχει το μάνατζμεντ. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ελήφθησαν χθες το βράδι και αφού υπήρξε επικοινωνία με την τρόικα, κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα, και η οποία τρόικα φαίνεται να ζητά συγκεκριμένα μέτρα και όχι σχέδια επί χάρτου και εκθέσεις ιδεών, όπως χαρακτηριστικά διαμηνύουν εκπρόσωποί της.
Η κυβέρνηση πάντως στις αυριανές ανακοινώσεις της θα αφήσει ανοιχτά αρκετά θέματα, τα οποία θα κλείσει με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή στις 16 Μαΐου, καθώς στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί όχι νομοσχέδιο, αλλά κείμενο με κατευθυντήριες γραμμές, στόχους και πολλούς πίνακες.
Το νέο πακέτο που θα αποφασιστεί επιδιώκει μεταξύ άλλων να πετύχει την εμπιστοσύνη των αγορών και να διαψεύσει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς πλέον η συζήτηση γίνεται όχι για το εάν, αλλά για το πότε η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της (η οποία βαπτίζεται πλέον, "ηθελημένη επιμήκυνση"). Παράλληλα με το νέο πακέτο η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής επανεκκίνησής της, διαφορετικά οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, παρότι οι δανειστές δεν επιθυμούν εκλογές, όπως φάνηκε και από τη στήριξη του Προέδρου της ΕΕ Βαν Ρομπάι στον Γιώργο Παπανδρέου. Θεωρείται όμως βέβαιον ότι αν δεν υπάρξουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα, τότε αναμένεται μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή ευρύτατος ανασχηματισμός.
Το νέο πακέτο πάντως πέραν των μέτρων με γενναίες περικοπές δαπανών και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις θα περιλαμβάνει αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, αλλά -στο πλαίσιο του δυνατού- και κοινωνικά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: από τη μια η τρόικα, από την άλλη οι αντοχές των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου