Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κόντρες Ιταλίας- Γαλλίας για τη λαθρομετανάστευση

Ύστερα  από μια διπλωματική «σύγκρουση» μεταξύ τους, τελικά η Γαλλία και η Ιταλία τα βρήκαν, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν από κοινού, θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες με σκοπό την αντιμετώπιση της αθρόας λαθρομετανάστευσης από την Αφρική.
Η Ιταλία προκάλεσε τον θυμό της Γαλλίας, εκδίδοντας βραχυπρόθεσμες βίζες σε χιλιάδες μετανάστες που είχαν φτάσει στις ιταλικές ακτές, οι περισσότεροι των οποίων είναι Τυνήσιοι με γαλλικές διασυνδέσεις.
Η Γαλλία αποφάσισε τελικά να αποσύρει τις ενστάσεις της, συμφωνώντας σε
κοινές περιπολίες. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία προχώρησε στο πρώτο κύμα απελάσεων μεταναστών που βρίσκονταν στη νήσο Λαμπεντούζα. Ενώ όμως απελάθηκαν  μόλις τριάντα Τυνήσιοι, στο νησί κατέφθασαν άλλα δυο πλοιάρια, μεταφέροντας εκατοντάδες νέους μετανάστες.
Περίπου 20.000 Βορειοαφρικανοί βρίσκονται ήδη στο νησί.
Η Ιταλία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια λύση, για αυτό και αποφάσισε να χορηγεί βίζες 6μηνης διάρκειας, που θα επιτρέπουν στους μετανάστες να ταξιδεύουν όπου θέλουν εντός της ΕΕ.
Η Γαλλία προβάλλει αντιρρήσεις σε αυτή τη πρωτοβουλία των Ιταλών, ενώ έχει κλείσει τα σύνορά της σε αυτού του είδους τις μετακινήσεις.
Από τη πλευρά της, η Ιταλία απείλησε να κινήσει διαδικασίες εκδίωξης της Γαλλίας από τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ.
Τελικά οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών εξομαλύνθηκαν, μετά από συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών τους.
Ο Γάλλος υπουργός Claude Gueant δήλωσε πως επήλθε πλήρης συμφωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Roberto Maroni.
Όπως είπε, καμία από τις δυο χώρες δεν είναι υποχρεωμένη να φιλοξενεί τους μετανάστες, και συμφώνησαν να τους ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στη Τυνησία.
BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου