Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αυτάρκεια και Ελευθερία


Γράφει ο Γιώργος Πιντέρης 
συγγραφέας-ψυχολόγος PH
Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος θέλει να είναι ελεύθερος. Μπορείς όμως να είσαι ελεύθερος αν δεν είσαι αυτάρκης; Δεν πρόλαβα να γράψω δυο αράδες και ήδη μπαίνει θέμα ορισμών: Τι θα πει «ελεύθερος»; Τι θα πει «αυτάρκης»; Πώς μεταφράζονται αυτά σε μετρήσιμα μεγέθη; Πιστεύω πως την αυτάρκεια μπορώ να την ορίσω: Είναι η ικανότητα να καλύπτεις τις υλικές και πρακτικές σου ανάγκες χωρίς να εξαρτιέσαι οικονομικά από κανέναν. Μ’ άλλα λόγια, συντηρείς εσύ τον εαυτό σου και όχι ο μπαμπάς ή ο πεθερός σου. Αυτή όμως, είναι η μία όψη της αυτάρκειας. Την ονομάζω οικονομική αυτάρκεια διότι, όπως έλεγε ο αμίμητος μίμος Harry Clynn «όταν έχεις φράγκα ρε μάγκα, κάνεις ό,τι θέλεις να ‘ουμε».
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη αυτάρκεια: Η συναισθηματική. Μπορεί να είσαι ένας

Διαδοχικά Δημοτικά Συμβούλια την Τετάρτη, 30 Μαρτίου

Δυο διαδοχικά Δημοτικά Συμβούλια θα διεξαχθούν την προσεχή Τετάρτη, καθώς ο Δήμος πρέπει να είναι εντάξει και με το γράμμα του νόμου, που προβλέπει συήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Συμβουλίου. 

Η πρόσκληση για το Συμβούλιο των 7.30 έχει ως εξής: 
Παρακαλείσθε όπως

Σαν σήμερα

1854: Γαλλία, Αγγλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία (Κριμαϊκός Πόλεμος).
1871: Εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη γαλλική πρωτεύουσα, που διήρκεσε έως τις 28 Μαΐου 1871.
1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.
1964: Στα διεθνή ύδατα έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο Ράδιο Καρολίνα.
1972: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει όλα τα

Ανταρσία στην αντιπολίτευση

Tου Χρηστου Γιανναρα
Eχει σημασία να ξέρουμε ποιες εξελίξεις στο αδιέξοδο της χώρας είναι ενδεχόμενες – δυνατές και πιθανές. Oμως, οι πολίτες που έχουν τις προϋποθέσεις να επιχειρήσουν έναν τέτοιο εντοπισμό μοιάζουν ελάχιστοι, η πλειονότητα διψάει για έτοιμες, μόνο «αισιόδοξες» προβλέψεις.
Γιατί ελάχιστοι οι πολίτες οι ικανοί να εντοπίσουν τα ενδεχόμενα; Στατιστικές εκτιμήσεις της κριτικής ικανότητας, της αμεροληψίας, της νηφαλιότητας δεν υπάρχουν. Oι αφορισμός δεν διεκδικεί «αντικειμενικότητα», συνάγεται από την υποκειμενική αξιολόγηση του επιπέδου της δημοσιογραφίας, των τηλεοπτικών «συζητήσεων», της τυφλής, συνδικαλιστικής ιδιοτέλειας. Συνάγεται και από την έκπληξη για την πλημμυρίδα ακρισίας και μικρόνοιας που κατακλύζει σχόλια και απόψεις (ανώνυμες συνήθως) στο Διαδίκτυο – καινούργια αυτή λοιμική τρομακτικής ανευθυνότητας, αναιρετικής κάθε ίχνους «κοινωνίας των πολιτών».
Θα μπορούσε να συναχθεί ο

Επιδότηση ενοικίου δικαιούχων ΟΕΚ

Αρχίζει από τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου η κατάθεση δικαιολογητικών για την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μπορούν να καταθέτουν αποκλειστικά στα ΚΕΠ τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται αποκλειστικά στα ΚΕΠ ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να

Πυρηνικός εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ιαπωνία

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο στη Φουκουσίμα. «Απαράδεκτη» η εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό, κατά την ιαπωνική κυβέρνηση.
To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από

Οι βάσεις της ευημερίας

Του Σταθη Ν. Καλυβα*
Ας ανακεφαλαιώσουμε. Η χώρα αντιμετωπίζει δύο τεράστιες προκλήσεις: το χρέος και το έλλειμμα. Το γιγαντιαίο χρέος που συσσωρεύσαμε συναρτάται με τα ευρύτερα δημοσιονομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου, την ευρωπαϊκή νομισματική αρχιτεκτονική και την ευρωπαϊκή ενοποίηση γενικότερα. Επομένως, η λύση στο πρόβλημα αυτό απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό επίπεδο. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως το χρέος συσσωρεύτηκε με δική μας ευθύνη και πως η αξιοπιστία της χώρας υπονομεύθηκε αποκλειστικά από δικές μας πρακτικές.
Η δεύτερη πρόκληση, η ανάγκη συμπίεσης του ελλείμματος, προϋποθέτει την αύξηση των κρατικών εσόδων και το συμμάζεμα της κρατικής σπατάλης και απαιτεί χειρισμούς που

Για το πρωινό της Δευτέρας...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ!!!
Υπάρχει ένας ιός, πολύ επικίνδυνος, ο οποίος μεταδίδεται  ηλεκτρονικά, προφορικά, ή μέσω  επαφής.
Ονομάζεται Worm Overload Recreational Killer (WORK) (στα  ελληνικά: Δουλειά,  ή Εργασία).
Αν τον συναντήστε σε συνάδελφο, προϊστάμενο ή  κάποιον άλλο αποφύγετε κάθε επαφή. Ο ιός αυτός θα σβήσει εντελώς την

Έρχεται η τρόικα για νέα μέτρα...

Με την επιβολή νέων μέτρων αναμένεται να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων. Η Τρόικα που έρχεται στις αρχές Απριλίου θα δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πορεία του προϋπολογισμού και μπροστά στο ενδεχόμενο του εκτροχιασμού του αναμένεται να ζητήσει μέτρα της τάξεως του 1,8 δις ευρώ για αυτή την χρονιά κάτι που άφησε ανοιχτό και ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχεται εισηγήσεις για

Δραστήρια και τον Απρίλιο η "Πολιτιστική Αναγέννηση"

Για τον μήνα Απρίλιο ο σύλλογός μας έχει προγραμματίσει τις κάτωθι εκδηλώσεις :
Τη Κυριακή 3 Απριλίου, μονοήμερη εκδρομή στον Ορχομενό. Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορική Μονή Σκριπούς.
Αναχώρηση 8 πμ, συμμετοχή 15 ευρώ, πληροφ. Ελένη Γεροντή
Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Φιλαδέλφειας και ώρα 7 μμ, 20μελής ομάδα νέων από το Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων, θα παρουσιάσει "Μελοποιημένη Ποίηση"
Την Τετάρτη 6 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο και ώρα 7 μμ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα " Οστεοπόρωση και Εμμηνόπαυση " Ομιλητές ο καθηγητής Γ. Λυρίτης και ο μαιευτήρας Αθ. Μάλλιος.
Την Τετάρτη και Πέμπτη 13 & 14 Απριλίου  διήμερη εκδρομή στα Αμπελάκια Λαρίσσης. Επίσκεψη στο Στόμιο, Καρίτσα, Τύρναβο, Δομοκό κλπ. Αναχώρηση 7πμ, συμμετοχή 65 ευρώ, πληροφορίες Ελένη Γεροντή.
Γραφεία συλλόγου :  Βουρνόβα 1 Ν.Φιλ/φεια
Τηλέφωνο συλλόγου : 210.25.32.332
Τηλέφωνο Κας Ελ.Γεροντή : 210.23.83.240
Για κάτι επείγον : 6934,610,881