Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Αρχαία Ελληνική Πολιτική Σκέψη, στην Πράξη!

H αρχαία Ελλάδα υπήρξε ένας τόπος στον οποίο έλαβαν χώρα τεράστιοι πολιτικοί πειραματισμοί και καινοτομίες και επίσης αναδείχθηκαν οι πρώτοι σοβαροί πολιτικοί στοχαστές.

Χρησιμοποιώντας προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις μελέτης, ο καθηγητής Κάρτλετζ ερευνά τη δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη και πράξη από τους πρώι­μους ιστορικούς χρόνους μέχρι την πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που τον απασχολούν από την αρχή ως το τέλος: πρώτον, η σχέση πολιτικής σκέψης και πράξης• δεύτερον, η σημασία της τάξης και της κοινωνικής θέσης σε

Το ΕΒΕΑ προτείνει...

Δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, θεσμοθέτηση νέας φορολογικής πολιτικής και αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας στο σκέλος που αφορά τις δημόσιες επενδύσεις ζήτησε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Eurostat για το

Νέα έκδοση του Wii από τη Nintendo

H ιαπωνική Nintendo ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το πρωτότυπο του νέου Wii που θα κυκλοφορήσει του χρόνου. Η πετυχημένη κονσόλα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο κοινό παικτών, σήμερα όμως φαίνεται γερασμένη και έχει να αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου Wii θα γίνουν στις 7 Ιουνίου στην έκθεση βιντεοπαιχνιδιών Ε3 στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία, χωρίς να

Υπολογιστή- ταμπλέτα κυκλοφορεί η Sony

Την κυκλοφορία του πρώτου της tablet PC ανακοίνωσε η Sony, με στόχο να κερδίσει ένα μερίδιο στην αγορά των υπολογιστών-ταμπλετών στην οποία κυριαρχεί έως σήμερα η Apple με το iPad.
Οι νέες συσκευές θα χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android 3.0, σύμφωνα με

Σαν σήμερα

1821: Οι έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.
1831: Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Η καταστροφή της

Δεν πιστεύτουν στη σωτηρία της οικονομίας μας οι αγορές: στις 1205 μονάδες τα spreads

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στις 1.205 μονάδες βάσης, αναρριχήθηκε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προεξοφλούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπειτα και από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.

Η διαφορά απόδοσης επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι

Φτωχότερη η παγκόσμια ποίηση χωρίς τον Γκονσάλο Ρόχας

Ο χιλιανός ποιητής Γκονσάλο Ρόχας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Θερβάντες το 2003, την υψηλότερη διάκριση της ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών από τις συνέπειες εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως ανακοίνωσε ένα από τα παιδιά του.

Ήταν γιος μεταλλωρύχου και θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους λατινοαμερικάνους συγγραφείς. «Η κατάσταση της υγείας του ήταν επισφαλής αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το

Και νέα μέτρα για άλλα 4 δισ. ευρώ φέρνει η δημοσιοποίηση του ελλείμματος

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο, αναμένεται να διαμορφώσει το πακέτο πρόσθετων μέτρων για το 2011 υψηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι 2,3 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο

Νέα Δημοκρατία: Έρχεται το "Ζάππειο 2"

Με στόχο να ενισχύσει την αξιοπιστία της ΝΔ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά και να περάσει το τεστ των εταίρων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος - το επονομαζόμενο "Ζάππειο 2" - που όπως αποκάλυψε το real.gr θα παρουσιαστεί στις 9 Μαϊου, ημέρα της Ευρώπης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς απέναντι στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή και ειδικότερα ως προς την απογραφή Αλογοσκούφη, την οποία πρόσφατα ο Γιάννης Μιχελάκης αποκήρυξε ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και μιλά για ένα

Περιμένοντας το έλλειμμα για... νέο Γολγοθά

Στη δημοσιότητα θα δώσει την Τρίτη, 26 Απριλίου, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε τελικά κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ.

Το ύψος της αναθεώρησης σε ό,τι αφορά το περυσινό έλλειμμα, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν φέτος.

Στο πρώτο τρίμηνο, η υστέρηση έναντι των στόχων ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των νέων μέτρων εντός του 2011 θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει η τρόικα πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων αναμένεται στις αρχές Μαΐου, όταν θα έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα.

Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου ώστε να ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Άλλα μέτρα από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε

Τρόικα: Εξειδικεύστε τα μέτρα που θα λάβετε...

Στη «μέγκενη» αντίρροπων πιέσεων της τρόικας για σκληρά μέτρα και των αντιδράσεων κοινωνικών και εσωκομματικών παραγόντων θα βρεθεί -στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τις 16 του επόμενου μήνα υποχρεούται να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ που θα περιέχει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».
Οι αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα κάμπτονται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόμο που προκαλούν στην κοινή γνώμη τα σενάρια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, που εφόσον επιβεβαιωθούν θα επιφέρουν περισσότερο επώδυνα μέτρα, αλλά σε

Τσουγκρίσατε αυγά... on line;

Είναι γεγονός! Όποιος έχει προφίλ στο facebook μπορεί να τσουγκρίσει το… διαδικτυακό αβγό του με όποιον φίλο του επιθυμεί! Τι κι αν εσείς είστε στην Ελλάδα και οι φίλοι σας στην Αυστραλία; Με ένα κλικ μπορείτε να