Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν παράδεισοι...

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η Κύπρος ήταν μια οικονομία που πολύ θα θέλαμε να της μοιάσουμε. Σήμερα, ενώπιον ενός επώδυνου Μνημονίου, διεξάγονται εκλογές στη Μεγαλόνησο. Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί οι 545.000 Κύπριοι ψηφοφόροι για να αναδείξουν τον
έβδομο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός, καθώς ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.
Από τους 11 υποψηφίους βασικοί διεκδικητές των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος έστειλε μήνυμα υπέρβασης των κομματικών γραμμών. «Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας και όχι η σωτηρία κομμάτων και πολιτικών» δήλωσε. Έχοντας δίπλα του τα εγγόνια του χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές, από τις οποίες είπε ότι θα προκύψει μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους πολίτες «να μη ψηφίσουν με βάση ιδεολογικές αναφορές, αλλά με γνώμονα το καλό του τόπου». Ο ίδιος, όπως είπε, την επομένη των εκλογών θα πορευτεί ξεπερνώντας ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, «προκειμένου ενώνοντας δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση».
Ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς κάλεσε το λαό να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου και κάλεσε όλο το λαό να συμμετέχει, δια της ψήφου, στη συγγραφή της ιστορίας».
«Σήμερα είναι η ημέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα με την εκλογική διαδικασία αρχίζει το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού, το πιο ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους, ώστε όταν κοιτάμε πίσω να δούμε ο καθένας τη δική του συνεισφορά» είπε.
Ο κ. Μαλάς έκανε επίσης γνωστό ότι το βράδυ του Σαββάτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο μετέφερε την έντονη ανησυχία του για τα όσα δρομολογούνται εις βάρος της Κύπρου για το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με την προσπάθεια διορισμού ιδιωτικής εταιρείας για τον έλεγχο της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας. Ο υποψήφιος πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Σούλτς έλαβε σοβαρά υπόψη τα όσα του μετέφερε.
Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας, ανέφερε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι « οι πολίτες είτε θα αποφασίσουν επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, σε πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση ή θα επιλέξουν το νέο, το καινούργιο, προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά». Μαζί, σημείωσε, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία.
Το μείζον ζήτημα της εκλογικής εκστρατείας ήταν η οικονομική κρίση και οι συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το δάνειο που θα χορηγήσουν στην Κύπρο για τη διάσωση των τραπεζών της.
Η προοπτική εκλογών ενός γύρου, παρόλο που στις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ως απομακρυσμένη, υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι ακόμα εφικτή, αν υπάρχει όντως αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ και λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κ.κ. Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.
Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά 40 εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, αλλά μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις 6:30 το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα και γύρω στις 9 το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου