Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Έρχονται οι νέες αντικειμενικές ακινήτων

Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στο 2013 προκειμένου να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα θα μειωθούν σημαντικά, έως και 50% οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων πρωτίστως στις λεγόμενες ἀκριβές᾽ περιοχές, ενώ θα αυξηθούν σε πολλά σημεία της περιφέρειας. Οι
φορολογητέες αξίες θα υπολογίζονται με βάση έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο με βάση τον οποίο η τιμή ζώνης ανά τ.μ  θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συγκεκριμένους συντελεστές με βάση την  παλαιότητα του ακινήτου, την θέση, τον όροφο αλλά και την εμπορικότητα του δρόμου.
Η εξίσωση θα επηρεάσει 12 φόρους στα ακίνητα 
1. Στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
2. Στο φόρο ενοικίων από το 2014.
3. Στο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης από την κύρια αλλά και την δευτερεύουσα κατοικία.
4. Στο συμπληρωματικό φόρο 1,5 έως 3% επί των μισθωμάτων.
5. Στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων που έχει συντελεστή από 8 έως 10%.
6. Στο δημοτικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος εφαρμόζεται με συντελεστή 3% επί του φόρου μεταβίβασης που καταβάλλεται στην εφορία με την αγορά ακινήτου.
7. Στο ΦΠΑ 23%στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών.
8. Στο φόρο κληρονομιάς ακινήτων.
9. Στο φόρο γονικής παροχής ακινήτων.
10. Στο φόρο γονικής παροχής ακινήτων.
11. Στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
12. Στα τέλη υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Διαψεύδεται η υποχρεωτική ασφάλιση στα ακίνητα 
Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών απαντώντας στις σχετικές πληροφορίες που  διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες.
Οι τιμές πέφτουν τα απούλητα ανεβαίνουν 
Αν και έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων σε ποσοστό 30% παρ’ όλα αυτά η ζήτηση έχει σχεδόν μηδενιστεί και τα διαμερίσματα που παραμένουν απούλητα είναι πάνω από 250.000. Για την συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων ευθύνονται βέβαια η υπερφορολόγηση των ακινήτων αλλά και η κακή ψυχολογία σε συνδυασμό με την προσδοκία για ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου