Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Όσα είπε τότε ο Κολοκοτρώνης

Μερικές από τις ρήσεις του Γέρου του Μωριά, εκείνες τις άγ(ρ)ιες μέρες του '21:

Θ.Κολοκοτρώνης :
   1. για την κατάσταση μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης :
Δεν εσυγγνώμισαν κλήρος, μινίστροι, εμπορικό και λαός να καταβάλουν τον Σουλτάνο. Οι μινίστροι και ο κλήρος εμπήκαν εις το πιλάφι μαζί του και έτρωγαν. Ο λαός λιανός, ακέφαλος, οι έμποροι και οι πεπαιδευμένοι έφυγαν, πέφτοντας η Κωνσταντινούπολις, και επήγαν εις τα βασίλεια της Δύσης”.Έτσι, ο λαός “έμεινε εις την τυραννίαν των τριωνών, Σουλτάνου, αρχόντων και κλήρου”.
   2. από την ιστορική ομιλία του στην Πνύκα (στις 8 -11- 1838) σε μαθητές,όπου ,μεταξύ άλλων , τόνισε:
«Παιδιά μου! Εις τον τόπον τούτο, όπου εγώ πατώ σήμερον, επατούσαν και εδημιούργησαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των… Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί ‘Ελληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από εμάς εις την θρησκείαν {..}. Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα,ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση…” .
  3. περιγράφει γλαφυρά τα γεγονότα κατά την πρώτη χρονιά της Εξέγερσης:
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία,και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον ετρομάξαμε τους Τούρκους, όπου άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μία αρμάδα…” .
4 . “Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος”.

2 σχόλια:

  1. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ25 Μαρτίου 2013 στις 3:32 μ.μ.

    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ .ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΓΑΙΤΑΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ.ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΑΜΕ ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΑΙΤΑΝΑ.ΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ

    Το πώς κατάφερες να συνδέσεις (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) μια ανάρτηση που αφορά τον Γέρο με τον Τομπούλογλου (και τον οποιονδήποτε Τομπούλογλου ή Γαϊτανά ή ή ή όποιονδήποτε άλλο) είναι κάτι που ίσως μόνο εσύ θα μπορούσες να εξηγήσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σου.
    (Άσχετο: Και μια ματιά στο συντακτικό δεν είναι κακή ιδέα, αν κρίνω από την πρώτη πρότασή σου, απ' την οποία ομολογώ ότι δεν κατάφερα να καταλάβω και πολλά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή