Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ανεβαίνει ο πυρετός για το νέο Πάπα

«Από ψηλά μοιάζουν με πασχαλίτσες που βιάζονται να μπουν στη φωλιά τους, ξεφεύγοντας από φωτογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες, που παραμονεύουν σαν κυνηγοί, οι οποίοι προσελκύονται από το
ξεκάθαρο χρωματικό κάλεσμα»...
Κάπως έτσι ξεκινά το κομμάτι που αφιερώνει η ιταλική Huffington Post στις πρώτες συνομιλίες του Κολεγίου Καρδιναλίων, οι οποίες θα καταλήξουν στο κονκλάβιο, που θα εκλέξει το νέο ποντίφικα.
Πέρα από τη... ρομαντική διάθεση του συντάκτη, το μόνο που φαίνεται να ισχύει είναι η δυναμική διάθεση του Τύπου να μάθει λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα του Βατικανού. Η αγωνία, μάλιστα, είναι σε τέτοιο βαθμό, που η όλη διαδικασία παίρνει διαστάσεις... Μουντιάλ!
Μετά την Ιταλία, που παίζει στο «γήπεδό» της και τις ΗΠΑ που δεν έχουν πολλές πιθανότητες, οι δημοσιογράφοι αναφέρονται ολοένα περισσότερο στις μεγάλες «ομάδες»: Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Πολωνία, Ισπανία, αλλά και στις «new entries», όπως η Αίγυπτος, αλλά και το Χονγκ Κονγκ.
Βέβαια, οι πιο αναμενόμενοι και οι πιο «papabili», πιθανοί για την εκλογή δηλαδή, είναι ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα, ο επίσης Ιταλός καρδινάλιος Τζανφράνκο Ραβάζι, αλλά και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίζ Αντόνιο Τάγκλε και, φυσικά, ο Γκανέζος καρδινάλιος Πίτερ Κόντβο Άπια Τάρκσον.
Πάντως, αν κάποτε οι περισσότεροι εκπρόσωποι Τύπου και όχι μόνο, δήλωναν φανατικοί του Πάπα Βοϊτίλα, τώρα το παιχνίδι φαίνεται να είναι ανοιχτό και το ματς ίσως κριθεί στις λεπτομέρειες.
Όπως και να έχει, το Κονκλάβιο αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στην Καπέλα Σιστίνα, ενώ ο  στόχος που έχει τεθεί είναι ο νέος ποντίφικας να αναλάβει καθήκοντα πριν την καθολική Κυριακή των Βαΐων (24 Μαρτίου).
Οργισμένος ιερέας καίει τη φωτογραφία του Βενέδικτου
Ο ιερέας της ενορίας του Καστελβιτόριο στην περιοχή Βεντιμίλια, απογοητευμένος αλλά και εξοργισμένος με την παραίτηση του Βενέδικτου, θέλησε να εκφράσει τα συναισθήματά του για τον «επίτιμο Πάπα», με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο.
Την ώρα της λειτουργίας και μπροστά σε πολλούς πιστούς, ο Ντον Αντρέα Μάτζο πήρε μια φωτογραφία του Βενέδικτου 16ου και της έβαλε φωτιά με ένα κερί, λέγοντας πως «ένας πάστορας δεν εγκαταλείπει ποτέ το ποίμνιό του».
Ο δήμαρχος της  περιοχής, Τζανστέφανο Ορένγκο, δήλωσε σοκαρισμένος από την πράξη του ιερέα, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα.
Οι πρώτες αποκαλύψεις
Ποια θα ήταν η ιδανική ηλικία για τον επόμενο Πάπα; Πολλοί θα υποστήριζαν ένα νεότερο από τον προηγούμενο, άλλοι πάλι θα επέλεγαν έναν γηραιότερο, ώστε να υπάρχει μια φυσική «ανακύκλωση». Ωστόσο, στα σενάρια αυτά φαίνεται να δίνει μια διέξοδο ο Νοτιοαφρικανός καρδινάλιος Γουίλφριντ Νάπιερ. Όπως αποκαλύπτει, λοιπόν, «υπάρχει η ιδέα για έναν Πάπα ηλικίας 60-65 ετών».
Όπως είπε, λοιπόν, ο Νάπιερ, επικρατεί η ιδέα να εκλεγεί ένας νέος ηλικιακά Πάπας, ο οποίος θα μπορεί να αναλάβει για δέκα χρόνια περίπου κι έπειτα να αποσυρθεί, όπως έκανε ο Γιόσεφ Ράτσινγκερ.
Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν είναι πιθανό να έχουμε έναν «μαύρο Πάπα που θα είναι συνηθισμένος στους καρχαρίες», ο Νάπιερ ξέσπασε σε γέλια, χωρίς να δώσει καμία απάντηση.
Ψεύτικος καρδινάλιος προσπαθεί να εισβάλει στο Βατικανό
Καρναβαλική διάθεση φαίνεται πως είχε ένας άνδρας, ο οποίος, ντυμένος με ράσα, υποδύθηκε τον καρδινάλιο και προσπάθησε να μπει στο Βατικανό, ώστε να συμμετάσχει στις συνομιλίες του Κολεγίου.
Ο άνδρας, που συνοδευόταν από έναν επίσης ψεύτικο γραμματέα, φορούσε κοντύτερα ράσα, μια αλυσίδα με σταυρό και μια εσάρπα, η οποία είχε εμφανείς διαφορές από τη γνήσια, εντοπίστηκε στην είσοδο από τους φρουρούς και απομακρύνθηκε.
Άλλωστε, η φρουρά του Βατικανού γνωρίζει τους καρδιναλίους στο σύνολό τους, οπότε δεν υπήρχε πιθανότητα ο άγνωστος να καταφέρει να περάσει την είσοδο. Ο πατέρας Φραντσέσκο Λομπάρντι χαριτολογώντας δήλωσε σε ερώτηση για τον ψεύτικο καρδινάλιο: «Δεν ξέρω τίποτα, όλοι οι καρδινάλιοι που είδαν εγώ ήταν πραγματικοί».
Προεκλογικός πυρετός
Τον εκλογικό πυρετό των περασμένων ημερών μάλλον ζήλεψε κάποιος, καθώς από χθες έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες με τη φωτογραφία του καρδινάλιου Πίτερ Κόντβο Άπια Τάρκσον και επιγραφή «στο κονκλάβιο ψήφισε Τάρκσον».
Από την Πιάτσα ντι Σπάνια μέχρι την πλατεία Σαν Τζοβάνι στη Ρώμη, οι μυστηριώδεις «προεκλογικές» αφίσες έχουν κατακλύσει τη Ρώμη.
Μάλιστα έχουν αρκετά... θρησκευτικό χαρακτήρα, μια και η λήψη του Τάρκσον είναι κοντινή και τον δείχνει να κοιτά ψηλά, προς ένα φως άγνωστης προέλευσης.
Βέβαια, οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι σε αυτές τις εκλογές δεν καλούνται να ψηφίσουν, όμως δεν το ξέρουν οι τουρίστες οι οποίοι, όπως αναφέρει η Messaggero «μπορεί και να ζητούν ψηφοδέλτια για να υποστηρίξουν τον καρδινάλιο της επιλογής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου