Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Μικρός αρραβωνιάστηκα...



Στην κοινή διαπίστωση ότι προβάλλει αναγκαία η συγκρότηση ενός «αντιμνημονιακού» μετώπου, το οποίο θα είναι μεν ετερόκλητο αλλά θα έχει προοπτική κυβερνητικής εξουσίας, κατέληξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τα «δαχτυλίδια» μπήκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, οι οποίοι δεν θα αλλάξουν «στέφανα» προτού κλείσουν οι κάλπες των επόμενων εκλογών. Του Βασίλη Κωστούλα
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι προνομιακή η σχέση με τους ΑΝΕΛ, είμαστε ανοιχτοί σε ευρύτερες συνεργασίες.
ΑΝΕΛ: Μείναμε αυτοί που θα πορευτούν σταθερά για «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου περιγράφουν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο ως μία «ψηφίδα στο ψηφιδωτό» των συνεργασιών το οποίο φιλοδοξούν να φιλοτεχνήσουν. Υπογραμμίζουν δε ότι την τελική επιτυχία των διεργασιών θα κρίνει ο βαθμός στον οποίο θα συμπεριληφθεί στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό» μέτωπο όλο το φάσμα των δυνάμεων στις οποίες αποβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με τις προγραμματικές θέσεις και τη φερεγγυότητα των συνομιλητών.
Ειδικότερα, ως προς την περίπτωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν μεγάλη σύμπτωση στον τομέα της οικονομίας, αν και επισημαίνουν ότι οι υπόλοιποι τομείς ενδεχόμενης σύγκλισης είναι «αχαρτογράφητοι». Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούν προωθημένη σε αυτήν τη χρονική στιγμή μία εξαγγελία κυβερνητικής συμφωνίας με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γεγονός το οποίο μάλλον υπαγορεύουν και οι επικοινωνιακές ανάγκες αυτής της διαδρομής.
Η σύσφιξη των σχέσεων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία σε αυτήν τη φάση αφορά στην ανάληψη κοινών κοινοβουλευτικών αλλά και κοινωνικών πρωτοβουλιών, τροφοδοτεί πάντως τις προϋπάρχουσες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον προσανατολισμό των συνεργασιών. Συγκεκριμένα, η Αριστερή Πλατφόρμα εξακολουθεί προσηλωμένη στον στόχο της συγκρότησης κυβέρνησης μαζί με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μία προσέγγιση την οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα προσπερνούν οι συσχετισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η άρνηση των «μνηστήρων» από τα αριστερά.
Απέναντι στο ερώτημα αν στην περίπτωση των συμμαχιών «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στην Κουμουνδούρου θέτουν την παράμετρο πολιτικών προϋποθέσεων, τις οποίες προφανώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πληρούν. Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζουν τη βούληση για συνεργασίες με «αντιμνημονιακή» κατεύθυνση αλλά και παράλληλη σύγκλιση σε ένα «εναλλακτικό, αντινεοφιλελεύθερο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
Αμοιβαία «συναισθήματα» ανοίγουν δρόμους συμπόρευσης με εξαγγελλόμενο στόχο την ακύρωση του Μνημονίου. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μένουν σε αυτά που τους ενώνουν. Το «φλερτ» προκαλεί τριγμούς στην Αριστερά.


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ερμηνεύουν επίσης θετικά τις εξελίξεις από το μέτωπο της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα «αντιμνημονιακό» μέτωπο το οποίο «θα πετάξει έξω την τρόικα, στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος». Σε αυτό το πλαίσιο, μεταφέρουν ότι είναι ήδη σε εξέλιξη μία προσέγγιση βήμα προς βήμα, αρχής γενομένης από τον συντονισμό κινήσεων στην Βουλή και στην κοινωνία, με αφετηρία το ζήτημα της εν εξελίξει κυπριακής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στους ΑΝΕΛ τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» που θα τοποθετείται στο «πατριωτικό δημοκρατικό τόξο». Όσον αφορά στα «αγκάθια» τα οποία χαρακτηρίζουν τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και που απαντούν κυρίως σε θέματα εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής, μεταφέρουν ότι ο στόχος της ακύρωσης του Μνημονίου υπερβαίνει την όποια «ιδεολογικοποίηση» των ζητημάτων.
Άλλωστε, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την αποστολή μιας «αντιμνημονιακής» συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρουν ότι θα πρέπει να περιληφθούν στην ατζέντα μόνο τα βασικά θέματα της οικονομίας, να εξαναγκαστεί η τρόικα σε αποχώρηση από την Αθήνα, να εισέλθει η χώρα σε μία διαφορετική πορεία και στη συνέχεια πιθανότατα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν καταγράφονται πλέον ιδιαίτερες αντιδράσεις ως προς την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος ήταν αυτή που κυρίως ώθησε στην έξοδο βασικά στελέχη του κόμματος.
Αλέκος Αλαβάνος (evolos.gr): «Δεν ξέρω τι σχέση έχει η Αριστερά με τη λαϊκή δεξιά του κ. Καμμένου».
Οι ισορροπίες τις οποίες διαμορφώνει η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητες, καθώς η Κουμουνδούρου καλείται να διαχειριστεί από τη μία πλευρά την κριτική η οποία προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και από την άλλη πλευρά τις επιθέσεις που άρχισαν να εξαπολύουν οι βασικοί της πολιτικοί αντίπαλοι αμέσως μετά την κομβική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Η αυτοψία θα δείξει.

3 σχόλια:

  1. Πόσο σοβαρός θεωρείται κάποιος που αναγγέλει συνεργασία με το Καμμένο?

    Να θυμίσω ότι ο Καμμένος ξυπνάει και κοιμάται με την θεωρία, ότι μας "ψεκάζουν" για να χαλάσουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και έτσι να κάνουμε ότι μας ζητούν?

    Ο Λιακόπουλος τουλάχιστον με τα νεφελίμ είναι πιο σοβαρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Περιπτερά

      Μόνο ο Τσίπρας θα μπορούσε να συμμαχήσει με τον Καμμένο. Πρόκειται για τη μεταφυσική αντίληψη για την πολιτική που εκφράζεται από τους συγκεκριμένους. Το είδος ευδοκιμεί σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει μέτρο αλλά και διάθεση αυτοκριτικής. Και οι δύο καλλιεργούν την εγκληματική αντίληψη ότι για ό,τι μας συμβαίνει φταίνε αποκλειστικά κάποιοι άλλοι. Μπορεί ο Καμμένος να πιστεύει στους εξωγήινους και στα νεφελίμ, ενώ ο Τσίπρας πονηρά κινούμενος δεν αρνείται τη συνωμοσιολογία, προκειμένου να πίασει πελάτες.
      Σημασία δεν έχει αν είσαι ηλίθιος ή αν το παίζεις ηλίθιος. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο!

      Διαγραφή
  2. ζιζελ και περιπτερα γραψατε και οι δυο,σε λιγο θα δουμε και το κασιδιαρη στη παρεα τους ,μαυρος και κοκκινος φασισμος δεν εχει διαφορες παρα μονο στο χρωμα.αυτοι οι δυο και με το διαβολο θα συνεργασθουν για να ανεβασουν τα ποσοστα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή