Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πόσους φόρους θα πληρώσουμε φέτος;

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 10 φορές θα πάμε φέτος στην εφορία. Το θέμα είναι ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και αυτό φαίνεται από τη τρύπα στις ληξιπρόθεσμες ιδιωτών προς την εφορία, που αυξήθηκε κατά 1,3 δις ευρώ. Μιλάμε αφενός για
τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αφετέρου για αυτούς που περιμένουν την περιβόητη ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί και δεν έχει ακόμα πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα! Το μήνυμα όμως είναι χωρίς παραλήπτη αφού ακόμα και το περιβόητο χαράτσι παραμένει βάρος στα ακίνητα!
Οι 10 φόροι του 2013 που θα κληθούμε να πληρώσουμε:
  1. H μηνιαία παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  2. Ο φόρος εισοδήματος του 2012
  3. Οι  δύο τελευταίες δόσεις για τα εισοδήματα του 2011
  4. Το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος για το 2012
  5. Οι διμηνιαίες δόσεις του τέλους ακινήτων  μέχρι τις πέντε.
  6. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010
  7. Ο ΦΑΠ για το 2011
  8. Ο ΦΑΠ του 2012
  9. O ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας για το έτος 2013
  10. Tα τέλη κυκλοφορίας του 2014
Τα θύματα της διατήρησης του χαρατσιού και για φέτος
Η διατήρηση και φέτος του χαρατσιού για την οποία πιέζει σθεναρά η Τρόικα στη λογική ότι «φόρος που αποδίδει δεν αλλάζει» είναι ένα πολύ κακό νέο για τους περισσότερους φορολογούμενους, κυρίως τους μικρούς που διαθέτουν μόνο ένα περιορισμένης επιφάνειας διαμέρισμα σε λαϊκή γειτονιά της Αθήνας.
Ο νέος φόρος θα οδηγούσε (για όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 550.000 ευρώ σε ελάφρυνση από 20% έως και 98% σε σχέση με το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που καταβάλλουν σήμερα.
‘Όσο η αξία της περιουσίας μειώνεται τόσο αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.
Με άλλα λόγια με το νέο φόρο, η χαμηλή και η μεσαία ακίνητη περιουσία θα ελαφρυνθεί σε σχέση με το άθροισμα του χαρατσιού και του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Παράδειγμα
Ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 70  τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη, αντικειμενικής αξίας 84.000 ευρώ και ηλικίας 30 ετών καταβάλει σήμερα χαράτσι ύψους 350 ευρώ.

Με το νέο φόρο ακινήτων ο οποίος, όπως εξετάζεται, θα έχει αφορολόγητο όριο 50.000 και συντελεστή για τα πρώτα κλιμάκια 0,1% έως 0,2% ο ίδιος ιδιοκτήτης θα καταβάλει ετήσιο φόρο ακινήτων 84 έως 168 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση έως 76%.
Για να προκύψει η παραπάνω ελάφρυνση στο φορολογούμενο του παραδείγματος, με το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με κλίμακα που θα έχει αφορολόγητο όριο έως 50.000 ευρώ και συντελεστές  που θα ξεκινούν από το 0,1% ή 0,2% και για πολύ μεγάλες περιουσίες θα φθάνει το 1,5% ή 2%.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου