Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δεύτε λάβετε... δώρο Πάσχα

Γράφει ο Α. Βασιλόπουλος
Η «μάχη» του δώρου και των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα τις αργίες της Μεγάλης Εβδομάδας κυριαρχεί στις επιχειρήσεις, αλλά και στην αγορά, που αναμένει όπως όπως λίγη ρευστότητα. Με δεδομένο ότι η καταβολή του δώρου και των προσαυξήσεων στα ημερομίσθια, στις περιπτώσεις αργιών, γίνεται αφορμή για
διάφορες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς πέρσι υπήρξαν καταγγελίες ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις κατέβαλε δώρο, η «Ε» δημοσιεύει οδηγίες που εξέδωσε το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ και σύμφωνα με αυτές:
1 Ολοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών και η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό.
2 Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν είχε διάρκεια, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Πότε καταβάλλεται
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ' αναλογίαν, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας, αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Υπολογισμός
Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς, ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία κ.λπ.).
Οι αργίες
Η Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2013) δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία βάσει ειδικών διατάξεων (διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις κ.λπ.).
Ειδικά για τα καταστήματα απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα, όμως, είναι δυνατόν με απόφαση του Νομάρχη, και έπειτα από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να οριστεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την παραπάνω ημέρα.
Το Μεγάλο Σάββατο (4.5.2013) θεωρείται εργάσιμη ημέρα για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Για την Κυριακή του Πάσχα (5.5.2013) ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:
* Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών, δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.
* Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.
Η Δευτέρα του Πάσχα (6.5.2013) είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του, οφείλει τα παρακάτω:
Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

  1. Ποιός είναι ο συντάκτης του άρθρου; Ο Άρης Βασιλόπουλος που θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται περί συνωνυμίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, δεν ξέρω αν ο Άρης Βασιλόπουλος θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ακριβείς. Δεύτερον, ο συντάκτης όπως αναφέρερται και στο τέλος της ανάρτησης, δημοσίευσε το κείμενο στην Ελευθεροτυπία. Δηλαδή, εργάζεται στην εφημερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή