Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Άλλα θέλουν οι δανειστές για τα υπερχρεωμένα

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η τρόικα για την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων, καθώς 1 στα 4 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετείται, κάτι που αντιστοιχεί σε 52 δισ. ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συζήτησαν το ζήτημα αυτό με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το απόγευμα της
Κυριακής. Αυτό που ζητά η τρόικα είναι να υπαχθούν περισσότεροι πολίτες στη ρύθμιση, αλλά με αυστηρότερους όρους και χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με το Mega, η ρύθμιση που προτείνουν είναι λιγότερο ευνοϊκή, καθώς ζητούν επιτόκιο υψηλότερο από το 1,5% που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την 4ετή περίδο χάριτος, ενώ εναλλακτικά προτείνουν κατά την περίοδο χάριτος να μην καταβάλλονται μόνο τόκοι αλλά να αποπληρώνεται και μέρος του κεφαλαίου.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν ακόμη φόβους ότι η προώθηση της ρύθμισης για τα δάνεια, ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για ανάλογα αιτήματα και από τους επαγγελματίες και ζητούν δικλείδες ασφαλείας, ενώ επιμένουν στην προώθηση της ρύθμισης μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθως εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων.
Πάντως, και παρά τις αλλεπάλληλες επαφές των δυο πλευρών, ανοιχτό παραμένει το θέμα του υπολοίπου των δανείων που θα παραμένει ανεξόφλητο πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, με την τρόικα να ζητά αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρω και να ζητά διευκρινίσεις για το αν το υπόλοιπο θα αφορά σε ένα η περισσότερα δάνεια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης απο την πλευρά του επιμένει στη αύξηση του ορίου έως τις 180.000 ευρώ, προκειμένου να μην εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου