Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Θα πάρουν θέση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου;

Διαβάζω σήμερα μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Μάνος για το περίφημο "χαράτσι". Την βρήκα στην προσωπική του ιστοσελίδα, αλλά και σε μερίδα του Τύπου. Οι τοπικές μας δημοτικές παρατάξεις θεωρώ ότι
ΟΦΕΙΛΟΥΝ να πάρουν θέση, σε συνέχεια και των συνεχών αναφορών του Σταύρου Κόντου στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, ότι η κεντρική εξουσία (όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται) σταδιακά θα σταματήσει την κρατική επιχορήγηση στην Αυτοδιοίκηση.

Η πρόταση βασίζεται σε μια βασική αρχή: Το κεντρικό κράτος ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ να φορολογεί την κατοχή και τη μεταβίβαση των ακινήτων (παρά μόνο την τυχόν υπεραξία τους) και μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε Δήμος, δηλαδή, θα εισπράττει ένα ενιαίο τέλος για όλα τα ακίνητα που υπάρχουν εντός σχεδίου πόλεως, το οποίο θα προκύπτει από τη δομημένη επιφάνειά τους συν αυτή που επιτρέπεται να κτιστεί (με βάση τον συντελεστή δόμησης).
Εννοείται ότι η πρόταση προβλέπει κατάργηση ΟΛΩΝ των φόρων κατοχής της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, χαράτσι, ΤΑΠ κλπ). Προβλέπει επίσης κατάργηση των μεταβιβάσεων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους δήμους. Έτσι, η Πολιτεία εξοικονομεί κατά προσέγγιση 3 δις ευρώ ετησίως κι εξισορροπεί την απώλεια από τους φόρους κατοχής ακινήτων.
Η πρόταση προβλέπει ρητά ότι το τέλος ακινήτων που θα βάζουν οι Δήμοι θα είναι το ίδιο ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας για όλα τα οικόπεδα μιας δημοτικής ενότητας. Ουσιαστικά δηλαδή παρακάμπτει ως αυθαίρετη την αντικειμενική αξία ζώνης, πυο ισχύει σήμερα. Δεν απαιτετία, πείσης, η πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων, αλλά αυτή που πορεί να κτιστεί με βάση τον συντελεστή δόμησης.
Πώς θα ορίζεται το ύψος του ενιαίου τέλους; Μια φορά το χρόνο η κάθε δημοτική ενότητα θα το ορίζει με βάση τα προϋπολογιζόμενα έξοδά της.
Επειδή, όμως, ο Δήμος ΔΕΝ θα έχει άλλα έσοδα, οι δημότες θα έχουν άμεση γνώση του τι πρόκειται να ξοδέψει ο δήμος, και πόσο αυτός θα τους επιβαρύνει. Αυτή η αμεσότητα είναι προφανε΄ς ότι θα αλλάξει και τον τρόπο της διαχείρισης εκ μέρους των δήμων. Όσο λιγότερα έξοδα κάνει ένας δήμος, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου. Κάθε δαπάνη θα μεταφράζεται αυτομάτως σε Χ ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας.
Το σύστημα αυτό έχει το τεράστιο προσόν της ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ και δίνει υπόσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για να δω, λοιπόν, τους λαλίστατους δημοτικούς μας παράγοντες, της διοίκησης, της θεσμικής αντιπολίτευσης, των αποστατών και των ανεξάρτητων, πώς θα τοποθετηθούν στην πρόταση αυτή; Γιατί το κόβω λίγο πρόβλημα να "κάνουν την πάπια"... Για τις παρατάξεις της Αριστεράς δεν έχω αμφιβολίες, θα βρουν ένα καλό λόγο να επιτεθούν στον καπιταλισμό και στον Καλλικράτη. Ωραία. Αλλά πώς θα δικαιολογήσυον ότι αρνούνται αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης; οέο;

2 σχόλια:

  1. κ. Διαμαντή

    έχετε απόλυτο δίκιο. Η πρόταση του Στέφανου Μάνου είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.
    Μόνο που υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα για να μπορεί κανένας να την αξιολογήσει.
    Πρώτη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα κατανόησης της πρότασης. Φοβούμαι ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό στην πόλη δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την ουσία, τόσο για αντικειμενικούς όσο και για υποκειμενικούς λόγους. Ένα πολιτικό προσωπικό, που σε μεγάλο μέρος στερείται των απαιτούμενων γνώσεων, αλλά και που είναι προσκολημμένο στην στείρα και απαρχαιωμένη αντίληψη ότι το κεντρικό κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς η κυρίαρχη κουλτούρα στην αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που αφορά το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων.
    Ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν και αφορούν κυρίως νεώτερους Δημοτικούς Συμβούλους με την κουλτούρα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.
    Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το να θελει κάποιος να εμβαθύνει στο νόημα της πρότασης. Και πάλι φοβούμαι ότι ούτε αυτό θα γίνει, καθώς την πρόταση την διατυπώνει ο Στέφανος Μάνος, γνωστος και συνεπής φιλελεύθερος πολιτικός. Που, στην κυρίαρχη αντίληψη της αυτοδιοικητικής νομενκλατούρας, φιλελεύθερος ισοδυναμεί με αμαρτωλό, με αποδιοπομπαίο τράγο.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στ. Μάνος έχει διατυπώσει απόψεις που στην ουσία τους είναι πιο κοντά στην κοινωνική δικαιοσύνη από πολλές απόψεις "αριστερών" και αριστερόστροφων, για διάφορους τομείε της πολιτικής και της δημόσιας ζωής.
    Όμως, είπαμε : οι αριστερολογούντες έχουν δικαίωμα να ομιλούν επί παντός επιστητού και έχουμε "ηθική υποχρέωση" να ακούμε τις μπούρδες τους. Ενώ ο Μάνος έχει το "κουσούρι".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ο Στ. Μάνος έχει διατυπώσει απόψεις που στην ουσία τους είναι πιο κοντά στην κοινωνική δικαιοσύνη"

      Μπα σε καλό σου βρε Ζιζέλ. Μ' έκανες και γέλασα με την ψυχή μου. Να 'σαι καλά. Ο Θεός να κόβει χρόνια απο το Μητσοτάκη και να στα δίνει εσένα.

      Διαγραφή