Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Καβάφη

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση και 80 ετών από τον θάνατο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (29.04.1863 – 29.04.1933) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των
ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και συγγραφείς», με τίτλο «Η παγκοσμιότητα του Κωνσνατίνου Καβάφη», παραγωγής 2001.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Κ. Καβάφη, εστιάζοντας στην απήχηση που είχε η ποίησή του σε ομοτέχνους του στο εξωτερικό. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες για τη γέννησή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τις συνεχείς μετακινήσεις της οικογένειάς του, πριν από την οριστική εγκατάσταση του ποιητή στη γενέθλια πόλη του, η οποία υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν. Οι απόψεις διακεκριμένων ανθρώπων της πνευματικής ζωής της Ελλάδας φωτίζουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της καβαφικής φιλολογίας, καθώς και την απήχηση του καβαφικού έργου στο εξωτερικό. Η προσπάθεια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας να ανιχνεύσει την παρουσία του Κωνσταντίνου Καβάφη στο έργο ξένων ποιητών αποτυπώθηκε στον τόμο με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Καβάφη: Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων».
Χειρόγραφα του ποιητή, αποσπάσματα από τα «Σημειώματα ποιητικής και ηθικής», καθώς και ποιήματα ξένων ποιητών εμπνευσμένα από το έργο του Καβάφη, απαγγέλλει η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου. Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής πανεπιστημίου Νάσος Βαγενάς, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2013 σε Έτος Κ. Π. Καβάφη από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO και σε συνέχεια της συνεργασίας του Αρχείου της ΕΡΤ με την τελευταία, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από τις Εθνικές Επιτροπές όλων  των κρατών – μελών της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου