Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μπαίνει τάξη στα οικονομικά του δήμου

Είναι πια γεγονός. Τα οικονομικά του δήμου, και πιο συγκεκριμένα οι οφειλές των νομικών του προσώπων ρυθμίζονται μετά από την
απόφαση του υπουργείου εσωτερικών να εκκαθαρίσει τις ληξιπροθεσμες οφειλές των νομκών προσώπων των δήμων. Έτσι, η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα θα αποστείλει, ως οφείλει, ένα Σύμφωνο με το οποίο θα αποδέχεται τους όρους που θέτει το υπουργείο, και θα αναφέρει τις οφειλές των νομικών προσώπων, οι οποίες -κατά προσέγγιση- είναι για μεν τον Ενιαί οφορέα περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ, για δε το ΠΠΙΕΔ γύρω στις 100.000 ευρώ. Τις οφειλές της Κοινωφελούς η διοίκηση τις έχει περιορίσει κατά πολύ -προ ημερών κινούνταν γύρω στις 23.000 ευρώ.
Ακολούθως, μεχρι τις 7 Ιουνιου το υπουργειο θα αξιολογήσει τις οφειλές και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι το γενικό μπάχαλο των νομικών προσώπων, το οποίο έρχεται από το μακρινό παρελθόν -και φαίνεται ότι τόσο έχει απομακρυνθεί από την πραγματικότητα, που θέλει να... ξαναγίνει μέλλον!- παύει να υπάρχει και η οικονομική κατάσταση των νομικών προσώπων εξυγιαίνεται, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα επαναληφθούν εγκλήματα του παρελθόντος. Επ αυτού θα επανέλθουμε, διότι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ (πλην του Σταύρου Κόντου, ο οποίος όμως αποχωρεί από τα δημοτικά μας πράγματα στο τέλος της παρούσας θητείας) δεν μιλάει για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Δηλαδή ορισμένοι, κινούνται ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας, πιστεύοντας ότι ο (κάθε) δήμος θα κάνει πολιτική με τα χρήματα που του δίνει η κεντρική εξουσία και με τα όποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να εντάξει στις δράσεις του. Μέχρι εκεί, δυστυχώς...
Η δεύτερη ευεργατική συνέπεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα μπορεί να περάσει στο δήμο και να διασφαλίσει την οργανική θέση του εργαζόμενου. Για αυτό το θέμα το σωματείο εργαζομένων στο δήμο ζήτησε χθες να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το μέλλον των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι τελικά ρυθμίζουν το ζήτημα σε θετική κατεύθυνση.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο εσωτερικών -αλλά και τοπικά- δεν φαίνεται να κλείνει κανένα νομικό πρόσωπο.

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα πραγματικά να προσχωρήσω στην άποψη που θέλει τον Σταύρο Κόντο να αγωνιά για την οικονομική αυτοτέλεια του δήμου. Ο ίδιος ωστόσο και η διοίκησή του φρόντισε να υποθηκευτεί η αυτοτέλεια για πολλά πολλά χρόνια με τα leasing που εσύναψε και τα οποία θα κληθεί να αποπληρώσει και η επόμενη γενιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άλλο..., το ξέρεις ?27 Μαΐου 2013 στις 1:14 μ.μ.

    Χα Χα Χα...
    Καλό το ανεκδοτάκι...
    Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή