Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Στις ΚΟΒες, δεν χωράει ο Βολταίρος

Υπάρχουν στην ιστορία μερικά εμβλήματα. Εμβληματικές φυσιογνωμίες, όπως  ας πούμε ο Κολοκοτρώνης. Εμβληματικές χειρονομίες, όπως το σήμα της νίκης του Τσόρτσιλ. Εμβληματικές φράσεις, όπως
εκείνο που είχε πει ο Βολταίρος: Διαφωνώ με κάθε σου λέξη, αλλά θα υπερασπίζομαι όσο ζω το δικαίωμά σου, ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις. 
Αυτή η φράση του μεγάλου Γάλλου διανοητή έχει γίνει κάτι σαν "παρασύνθημα" των απανταχού δημοκρατών. Σε όποια ιδεολογία κι αν πιστεύει κανείς, ακόμα κι αν είναι συνειδητά μακριά από κόμματα και ιδεολογικά ρεύματα, εν όσω είναι αληθινός δημοκράτης κι όχι δημοκράτης του... ποπού, παραδέχεται, μνημονεύει και κυρίως εφαρμόζει τη φράση του Βολταίρου.
Γιατί τα γράφω αυτά, κυριακάτικα; Διότι παρά το ότι έδωσε μέρες ολόκληρες περιθώριο στην επιλεγόμενη και "Ένωση γονέων" για να αποκαταστήσει το βαρύ της ατόπημα, να αποκλείσει την "Α" από τις ενημερώσεις της, μόνο και μόνο επειδή διαφωνήσαμε με την απόφαση ορισμένων μελών της -της Ένωσης Γονέων, θυμίζω...- να συνταχθούν με την -επικείμενη, τότε- απόφαση της ΟΛΜΕ για προκήρυξη απεργίας μέσα στις μέρες των Πανελλαδικών. ΑΥΤΟ ήταν το ατόπημα της "Αλήθειας". Έτσι είσαι; σκέφτηκαν οι χιτλερίσκοι. Τέρμα η ενημέρωση από δω και μπρος. 
Προσέξτε, τώρα, αγαπητοί φίλοι συμπολίτες, τι μας περιμένει αν πέσουμε στα νύχια ανθρώπων όπως τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων: Οι όποιοι φορείς, θα ενημέρωναν ΜΟΝΟΝ εκείνα τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν διαφωνούσαν μαζί τους!!! Δηλαδή, για να το κάνω πιο λιανά, το ΚΚΕ θα ενημέρωνε ΜΟΝΟ  το Ριζοσπάστη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΝΟ την Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα ενημέρωναν ΜΟΝΟ όσα μέσα τους εξυμνούσαν, τους στήριζαν, τους αβάνταραν.
Ελάτε να δούμε τι γίνεται στα τοπικά. Εμείς εδώ δεν έχουμε κρύψει ποτέ την αντίθεσή μας με το βίο και την πολιτεία στα τοπικά μας πράγματα του Παντελή Γρετζελιά. Προσωπικά ίσως είμαι το μοναδικό άτομο σε όλη την πόλη -εννοώ από όσους ασχολούνται με τα τοπικά- που δεν συμπορεύτηκε ποτέ με τον κ. Γρετζελιά. Θεωρούμε πολλαπλώς επιζήμια την παρουσία του στα τοπικά μας πράγματα, και δεν είναι του παρόντος να εξηγήσουμε το γιατί. Στοιχειώδης εντιμότητα, όμως, μας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ να πούμε ότι ο κ. Γρετζελιάς, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή και αργότερα, ως απλός δημοτικός σύμβουλος, όποτε έκρινε ότι έπρεπε να απευθυνθεί στα τοπικά μέσα, ποτέ μα ποτέ δεν απέκλεισε την "Αλήθεια". Ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση, ούτε η Δύναμη Πολιτών. Κι εμείς, από την πλευρά μας, ποτέ δεν αποκρύψαμε μια είδηση, ένα δελτίο τύπου, μια ενημέρωση από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Εντός της δημοκρατίας μπορεί να διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα, αλλά όλοι παραδεχόμαστε το πλαίσιο και κυρίως σεβόμαστε την απαίτηση του πολίτη να είναι ενήμερος.
Συνεπώς εδώ, στην περίπτωση της Ένωσης γονέων, υπάρχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Είναι δυνατόν, αναρωτιέμαι, 4-5 άτομα, που ελέγχουν το 7μελές ΔΣ της Ένωσης, να λειτουργούν με όρους αποκλεισμού όποιου μέσου ενημέρωσης δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους; Κι είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Ένωσης να μην γνωρίζει σε ποιους αποστέλλονται τα δελτία τύπου της; Διότι ο κ. Μικρόπουλος, είτε συμμετέχει σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, οπότε ευθύνεται εις ολόκληρον, είτε -όπως μαθαίνω- δεν την ξέρει, οπότε τίθεται θέμα πώς ο πρόεδρος μιας ένωσης την δεσμεύει, εάν δεν ξέρει τι κάνει το τάδε ή το δείνα μέλος του ΔΣ. 
Το πραγματικό πρόβλημα, είναι καθαρά πρόβλημα δημοκρατίας. Και πιο συγκεκριμένα παραβίασης των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών θεσμών, όπως το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται. Διότι -θα αρχίσουμε τώρα μαθήματα δημοκρατίας σε αρχαρίους, ή μάλλον ανεπιδέκτους...- στέλνοντας μια ενημέρωση σε ένα μέσο ενημέρωσης, δεν αποσκοπεί κανείς να ενημερώσει τον... εκδότη, αλλά μέσω του μέσου, την κοινή γνώμη, δηλαδή όσους το διαβάζουν. Γι αυτό στέλνει κανείς σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ώστε οι θέσεις του να διαβαστούν από όσο το δυνατόν περισσότερους. 
Τι να τα κάνει, όμως, τα μαθήματα δημοκρατίας μια έξαλλη παρέα 4-5 ατόμων, που νομίζει ότι θα γκρεμίσει το σύστημα; (στην ουρά, παιδιά, προηγούνται άλλοι...). Αυτό που δεν καταλαβαίνει -γιατί δεν φτάνει ως εκεί- είναι ότι ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που αυτή η παρέα στηρίζει, ούτε αυτά δεν εφαρμόζουν τέτοιες φασιστικές πρακτικές. 
Η βλακεία, η αμορφωσιά και ο φανατισμός δεν επιτρέπουν στον φέροντα ούτε βαστάζος να γίνει. 
Εννοείται ότι θα επανέλθουμε...

4 σχόλια:

  1. Εντελώς παραπλανητικός και με αντιΚΚΕ λογική ο τίτλος του άρθρου. Γιατί απ' όσο γνωρίζω η ένωση ελέγχεται από την Καλημέρα και όχι από το τιμημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @7.14
    Όχι, δεν ελέγχεται από την Καλημέρα. Κι επίσης, μην τσιμπάς με το ΚΟΒες, έχει περάσει στο πολιτικό λεξιλόγιο κι αφορά γενικότερα πράγματα, πέραν του ΚΚΕ, που εν προκειμένω δεν έχει καμία σχέση ή ανάμιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συζητώντας με κάποιους από την Ένωση Γονέων, σχημάτισα τη γνώμη ότι δεν είναι τόσο σύνθετα τα πράγματα, ούτε αντέχουν σε πολιτική ανάλυση, όπως το θέτεις, Διαμαντή.
    Νομίζω ότι οφείλεται περισσότερο σε απλή βλακεία και ασχετοσύνη, καθώς και σε προσωπικούς συμπλεγματικούς λόγους. Έχω, δε, την πεποίθηση ότι η απόφαση αφορά μόνο τη γραμματέα του συλλόγου η οποία ανέλαβε να ενημερώσει τα τοπικά μέσα και ατομική της πρωτοβουλία ήταν ο αποκλεισμός της Αλήθειας. Προφανώς, το συγκεκριμένο άτομο έχει πρόβλημα με όσους δεν συμφωνούν μαζί της, αλλά νομίζω ότι εκεί εξαντλείται το πρόβλημα.
    Ίσως το Δ.Σ. θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό και πιο αυστηρό με άτομα που το εκθέτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζιζέλ
      Η τελευταία σου πρόταση με καλύπτει, γιατί χωρίς αυτήν, θα διαφωνούσα με το σχόλιο. Τον πολίτη δεν τον νιάζει η εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων σε κανέναν φορέα. Αλλά και κανένας φορέας δεν δίνει προς τα έξω μια αίσθηση σοβαρότητος εάν, όπως λες, τα μέλη του ΔΣ λένε "εγώ δεν ξέρω, ξέρει ο τάδε ή η τάδε" για το πώς επιλέγει να παρουσιαστεί ο φορέας προς τα έξω, αν δηλαδή τηρεί τους ΒΑΣΙΚΟΥΣ κανόνες της δημοκρατίας. Μετά τον Πόντιο Πιλάτο, κανείς δεν απαλλάσσεται εάν απλώς νίψει τας χείρας του.

      Διαγραφή