Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η επικαιρότητα στο πιάτο...

*Σε αισθητή φθορά διαδικασιών και προσώπων οδήγησε η υπόθεση της ΕΡΤ, σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από την τελική εξέλιξη, που θα υπάρξει. Βαθύτατη δυσπιστία χαρακτηρίζει πλέον τις σχέσεις των τριών κομμάτων και
αρχηγών της συγκυβέρνησης, καθώς μάλιστα θα βαδίζουν με χωριστές επιδιώξεις προς στις Ευρωεκλογές και εκείνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να έχει μια πρωτοβουλία αποφασιστικότητας αλλά και εξυγίανσης αλλά με πολλές σοβαρές αδυναμίας- χωρίς μελέτη, καλή προετοιμασία, σχέδιο μετάβασης και τελικά με απώλειες στο θέμα της δημοκρατίας-εσωκομματικής και κυβερνητικής. Η 19η κατά σειρά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποδείχθηκε επιτυχής επιλογή, όπως επίσης το να ζητήσει διάλογο με τους δύο εταίρους, μετά τη δημιουργία «τετελεσμένων», δηλαδή τον ενταφιασμό της παλαιάς ΕΡΤ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνυπογράφει την Π.Ν.Π. της Κυβέρνησης για να ανακαλύψει την Παρασκευή ότι πρέπει ο διάλογος να γίνει με ανοικτή την ΕΡΤ. Οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης διακηρύσσουν ότι παραμένουν αδιάλλακτοι αλλά δεν πείθουν ότι δεν θα υποχωρήσουν. Κατά τους ίδιους διπλωμάτες η -προσωρινή- λύση του θέματος της ΕΡΤ από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως ελπίζουν σχεδόν όλοι- θα επιδεινώσει την εικόνα αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας συνολικά.
*Τις επόμενες ημέρες θα διορισθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Υδρογονανθράκων και θα αρχίσει η άμεση προώθηση του πακέτου των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επόμενο στάδιο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης για έρευνες υδρογονανθράκων στη ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
*Αποφασισμένος να επιλύσει την εκρεμμότητα για το άνοιγμα τις Κυριακές είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Δεν ενδιαφέρεται να επιβάλλει ένα ελεύθερο-κατά βούληση- καθεστώς λειτουργίας τις Κυριακές, ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα. Δεν το μπόρεσε άλλωστε. Οι αντιδράσεις παραμένουν ισχυρότατες από συνδικαλιστικούς και πολιτικούς παράγοντες της «Νέας Δημοκρατίας» (και όχι μόνο). Δηλώνει μετά τη δική του σταθερή θέση θα αφήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με συντονισμό από το Μαξίμου, να συναποφασίσουν όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.. Μάλλον για τις ολίγιστες «ανοικτές Κυριακές», ποιές και πότε.
*Ιδεολογικό πλήγμα αποτέλεσε η αποχώρηση της GAZPROM από το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης η διάψευση προσδοκιών για ρωσική βοήθεια στην Κύπρο. Απεδείχθη, κατά διεθνείς αναλυτές, ότι η Ρωσία και ο Βλ. Πούτιν δεν έχουν σοβαρά στρατηγικά σχέδια για επιρροή στην περιοχή, ώστε για χάρη της Ελλάδος και της Κύπρου να ρισκάρει τις σχέσεις του με την Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Παράλληλα ηττάται σοβαρά η φιλοδοξία (πολιτική και επιχειρηματική) ότι μπορεί Κυβέρνηση στην σύγχρονη Ελλάδα να εξισορροπήσει αντιτιθέμενα συμφέροντα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν ως προς τις ενεργειακές οδούς της Ευρώπης.
*Μετά τις καταθέσεις των 14 μαρτύρων κατηγορίας, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου θα συνεχισθεί επί αρκετές ημέρες με την ανάγνωση του τεράστιου αριθμού εγγράφων και άλλου δικαστικού υλικού. Η χρονοβόρος αυτή διαδικασία-την οποία θα ακολουθήσει η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, που ξεπερνούν τους 100 για όλους τους κατηγορούμενους- κρίνεται αναγκαία, επειδή η δίκη αυτή και ιδίως όσον αφορά τον πρώην υπουργό και τους πέντε στενούς συνεργάτες του χαρακτηρίζεται ως «δίκη εγγράφων και όχι δίκη μαρτύρων-προσώπων».

EBR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου