Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Μέτωπο Γλέζου- Λαφαζάνη απέναντι στον Τσίπρα

Σε «σκόπελο» μετατρέπεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών που τον συναποτελούν, προκειμένου να περάσει στον ενιαίο πια «ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Τον τόνο δίνει η άρνηση των «Ενεργών Πολιτών» να
αυτοδιαλυθούν, όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε χθες το βράδυ δια στόματος του ιδρυτή τους, Μανώλη Γλέζου, από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο. «Δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος και ταυτόχρονα να ανήκεις σε μία κίνηση από αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, τονίζοντας πως αυτές οι δυνάμεις που τον συγκρότησαν και τον έφεραν έως εδώ είναι και οι εγγυητές για την πορεία του στο μέλλον.
 Θυμίζοντας πως μόνος του ο Συνασπισμός δεν κατάφερε αυτό το άλμα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στο 27%, αντίθετα «πότε έμπαινε και πότε όχι στη Βουλή», υποστήριξε πως «τα όχημα το έσερναν κάποια άλογα, που εσείς τα λέτε συνιστώσες» και πως «τώρα θέλουμε να τα σκοτώσουμε αυτά τα άλογα». Απευθυνόμενος λοιπόν εομέσως στον Συνασπισμό, υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να διαλυθεί, να διασπαστεί ή οτιδήποτε άλλο, όχι όμως να αποφασίζει για τους άλλους. «Τι θα κάνετε μαζί μας, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε;» ρώτησε, εκτιμώντας πως δεν διαφωνεί εκείνος με αυτό που ήδη έχουν, αλλά οι άλλοι, ζητώντας να μη διαλυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας δράσης και όχι χωριστός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε λίγο νωρίτερα η ομιλία του επικεφαλής της ΚΕΔΑ Γιάννη Θεωνά, που τάχθηκε επίσης κατά της διάλυσης των συνιστωσών, υποστηρίζοντας πως εκείνες οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση που βρίσκεται σήμερα. «Τι σημαίνει αυτοδιάλυση των συνιστωσών; Παίρνει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποστάσεις από τα ιδεολογικά ρεύματα που τον δημιούργησαν;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας με νόημα πως «ενιαία κόμματα υπήρξαν και πριν», αλλά δεν έγιναν μεγάλα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την άρνησή του να αυτοδιαλυθεί ανακοίνωσε επισήμως και το ΔΗΚΚΙ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά με δήλωση τριών στελεχών του (Πάνος Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος, Βαγγέλης Κρητικός) την «”είδηση” περί δήθεν αυτοδιάλυσής του», όπως αναφέρουν. «Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή των θέσεών μας οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με τις ομόφωνες αποφάσεις του πέμπτου (έκτακτου) συνεδρίου μας που έγινε με αυτό το θέμα τον Ιούνιο», λένε εμμένοντας στην μη αυτοδιάλυση του φορέα τους.
Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η στάση της ΔΕΑ με επικεφαλής τον Αντώνη Νταβανέλλο, αλλά και μικρότερων συνιστωσών, όπως η ΕΔΗΚ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που θεωρεί μείζον η Κουμουνδούρου είναι η εύρεση χρυσής τομής με τον Μανώλη Γλέζο, στον οποίο αναγνωρίζει «μεγάλο κεφάλαιο» ως εμβληματική μορφή της Αντίστασης και της Αριστεράς στην χώρα. Ίσως αυτό να σηματοδοτούσε και η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ομιλία του ιστορικού στελέχους, να κατευθυνθεί προς το μέρος του και να τον ασπαστεί...
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στην διάλυση των συνιστωσών ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του νέου «κόμματος των μελών», πέραν ενός μικρού μεταβατικού διαστήματος που ίσως δεχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας με όσες συνιστώσες θεωρεί σημαντικές και πάντως με τους «Ενεργούς Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου.

Μετά την ομιλία - καταπέλτη του Μανώλη Γλέζου, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την οξύτατη ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.Εδώ και καιρό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι η διαφορετική φωνή μέσα στο κόμμα, η πιο αριστερή ίσως από τα ηγετικά στελέχη. Δεν θέλει ν' ακούει για τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά του Αλέξη Τσίπρα και θα τον καλέσει μεταξύ άλλων να μην αποκηρύξει τον ριζοσπαστισμό που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με άρθρο του ο κ. Λαφαζάνης έχει ήδη δώσει δείγμα των όσων θα πει από το βήμα του συνεδρίου:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση. Να σπάσει το φράγμα των ποσοστών των προηγούμενων εκλογών και να κατακτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα στην πολιτική ζωή. Να γίνει, ταυτόχρονα, ο καταλύτης και ο εμπνευστής ενός πλατιού ενωτικού μετώπου όλων των αριστερών δυνάμεων και των μεγάλων ενωτικών κοινωνικών - ταξικών αγώνων μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας», γράφει ο κ. Λαφαζάνης.
Προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην κυβέρνηση αν αφυδατώσει τον ριζοσπαστισμό και την εναλλακτικότητά του και εμφανιστεί απλώς ως δύναμη εναλλαγής στο πλαίσιο του συστήματος. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει, ενδεχομένως, με τέτοιες προϋποθέσεις στην κυβέρνηση, θα παραμείνει σε αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».
Οι όροι είναι: «εκδίωξη της τρόικας, τον ενταφιασμό των μνημονίων ληστείας και λεηλασίας, την τολμηρή και πλήρη, με όλα τα δυνατά μέσα, διαγραφή του άδικου, μη βιώσιμου και ταξικού χρέους, την άμεση εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και φυσικά τη σύγκρουση με την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ, με όλες τις προεκτάσεις τους».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Σάββατο: Ψηφοφορίες για τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή: Ψηφοφορίες για την εκλογή του προέδρου και της νέας κεντρικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου